Обмисля се покупката на допълнителна апаратура за болниците, с която

...
Обмисля се покупката на допълнителна апаратура за болниците, с която
Коментари Харесай

Обмисля се купуване на допълнителна апаратура за болниците, персоналът и парите засега стигат

Обмисля се покупката на спомагателна инсталация за лечебните заведения, с която да се подкрепят при положение на по-голям брой пациенти, нуждаещи се от обдишване. Отделенията, които се занимават с реанимация, интензивни грижи и инфекциозни действия имат апарати за обдишване, няма открити неналичия и спомагателната покупка ще е на аварийни количества при положение на нужда. Това заяви зам.-министърът на опазването на здравето Жени Начева в сряда.

По думите ѝ сега се прави разбор какъв брой апарата са нужни и за кои лечебни заведения и за задачата ще се употребява запас на Министерството на здравеопазването. Начева обаче не показа точна сметка за количестав и суми.

Според източници от държавното управление страната може да купи към 40-50 апарата за обдишване от Германия, само че не е ясно какъв брой ще коства това.

Според Начева на този стадий Министерство на здравеопазването и НЗОК ще разчитат на личен запас и няма да желаят спомагателни пари от държавното управление, тъй като обстановката не го постанова. Тя напомни, че НЗОК разполага с към 100 млн. лв. запас за изключителни обстановки.
Начева сподели, че се търси решение по какъв начин ще бъде плащана активността на лечебните заведения, лекуващи пациенти с ковид и напомни, че се работи по отделянето на обособена клинична пътека за това заболяване, защото сега се работи по към този момент съществуваща за инфекциозни болести с алтернатива престоят на болните да бъде удължаван.

Начева разяснява още, че към този момент няма дефицит на личен състав, като при положение на дефицит, има проект за реакция. “На този стадий видяно на национално равнище и след диалози с регионалните щабове не са разпознати проблеми за дефицит на личен състав “, сподели тя.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР