Обмисля се подкрепа на всички работодатели, които наемат украински гражданиТова

...
Обмисля се подкрепа на всички работодатели, които наемат украински гражданиТова
Коментари Харесай

Държавата да дава пари за минимална заплата на работодатели, за да наемат бежанци

Обмисля се поддръжка на всички работодатели, които наемат украински жители

Това сподели министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков по време на съвещание на парламентарната комисия по труда, обществената и демографската политика, съобщи Българска телеграфна агенция.

Гьоков напомни, че работодателските организации са декларирали 250 хиляди свободни работни места. По думите му в България са влезнали 248 085 украинци, само че са останали 104 067 от тях. Скоро, след утвърждение на Министерството на финансите и на Министерския съвет, ще има скица за субсидиране на работодателите със средства по Оперативна програма „ Развитие на човешките запаси “, уточни още той. Обмисля се вид, съгласно който ние три месеца ще плащаме минималната работна заплата и осигуровките, а по-късно за още три месеца – единствено осигуровките, изясни министър Гьоков. По думите му се обмисля и опция за финансиране на детегледачи, защото огромна част от пристигналите от Украйна са дами с дребни деца, както и даване на ваучери за езикови курсове на украинските жители.

Планира се обезпечаване на психическо подкрепяне, на трудово консултиране, профилиране на търсещото работа лице по отношение на потребностите му, улеснение на интеграцията на децата, образование на български, помощ за наем за жилище до три месеца, обезпечаване на наставници, почасови услуги за грижа за дете и други Министър Гьоков уточни, че за тези цели ще бъдат обезпечени 46.5 млн. лв..
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР