Обмисля се изграждане на фонтан на бозата в Радомир, съобщи

...
Обмисля се изграждане на фонтан на бозата в Радомир, съобщи
Коментари Харесай

В Радомир ще изграждат фонтан на бозата

Обмисля се създаване на шадраван на бозата в Радомир, заяви общинският пресцентър.

Инициативата към момента е на фаза абстрактен план. Вероятно фонтанът ще бъде атракционно оборудване, от което да тече боза. От него ще може да отпие всеки искащ. Това е декларирал кметът Пламен Алексиев по време на отбелязването на петото издание на празника на бозата в Радомир. Според Алексиев бозаджийството е прелестен поминък, който с изключение на прехранване на локалното население, носи със себе си и популярност за града. "Традицията би трябвало да бъде жива, да я поддържаме, като се надявам следващата година да ви поздравявам с шадраван на бозата, от който ще можем да се почерпим със сладка или кисела боза ", е оповестил кметът.

Празникът е почнал с разкриване на галерия от детски рисунки в Общински исторически музей. След това празненството се е пренесло в музейна експозиция "Стойова къща ", където посетителите са разгледали предмети, свързани с бозаджийския поминък. По саморасъл метод е бил маркиран празникът и в село Кленовик. Там е била проведена сладкарница "Захарно петле ". В нея присъстващите пробвали локални лакомства със непокътнат от предишното усет, като захаросани ябълки, сирени пръчици, захаринки и други

Сладкарница "Медвен " пък отворила порти в село Кондофрей. Гостите й са се насладили на домашно приготвени ястия, както и на обичайна радомирска боза. Малки продавачи, пременени в национални носии, са продавали зеленчуци локално произвеждане. Според поданици на Кондофрей в селото е имало видни бозаджии, чийто мурафет в занаята е популяризирал обитаемото място в цялата страна.
Празникът на бозата е бил маркиран още и в селата Владимир, Долна Диканя, Друган, Дебели лаг, Дрен, Извор, Копаница, Прибой, Стефаново и Червена могила, както и в радомирския квартал "Върба ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР