Обмисля се догодина да се регламентира безплатно образование и допълнителни

...
Обмисля се догодина да се регламентира безплатно образование и допълнителни
Коментари Харесай

Обмислят безплатно образование за определени университетски специалности

Обмисля се следващата година да се регламентира гратис обучение и спомагателни тласъци за тези посоки във висшите учебни заведения , в които има максимален раздор сред бъдещо търсене на пазара на труда и днешното търсене на обучение, съобщи министър Красимир Вълчев в Момчиловци . Той участва на тържествата за отбелязване на 180-годишнината на учебното заведение в родопското село.



Министър Вълчев предвижда, че спомагателните ограничения за стимулиране приема в избрани специалности ще стартират с професионалните посоки математика, химически, физически науки, енергетика, вяра . За поредна година във висшите учебни заведения има понижение на приема , само че в частните вузове спадът е доста по-голям , добави просветителният министър. Според него пред последните две-три години демографският спад от края на 90-те години доближи като випуски и във висшето ни обучение, откакто преди този момент учебните заведения бяха наранени от понижение на учениците.

По-малък банкет в държавните учебни заведения също има, само че то съответствува и с политиката на министерството за понижение на приема и преструктуриране , уточни министър Вълчев. Намалението е в тези професионални посоки, в които в най-голяма степен при цялостната либерализация на приема избуя така наречен нерационално търсене на висше обучение , добави просветителният министър.

По негова оценка това търсене поради самата тапия е най-вече в обществените, стопанските и правните науки. Затова оповестеният банкет се понижава най-вече точно в специалности администрация и ръководство, стопанска система, право, туризъм, национална сигурност и други От друга страна се предизвиква приемът в инженерните, педагогическите, природо-математическите, аграрните науки , уточни министър Вълчев.

Според него изключително трагичен е дефицитът в някои инженерни професионални посоки. Добрата вест съгласно просветителния министър е, че по-малко възпитаници избират да учат в чужбина, съдейки по понижението на издадените удостоверения.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР