Обмисля се догодина да се регламентира безплатно образование и допълнителни

...
Обмисля се догодина да се регламентира безплатно образование и допълнителни
Коментари Харесай

Вълчев: Обмисля се безплатно образование в някои...

Обмисля се следващата година да се регламентира гратис обучение и спомагателни тласъци за тези посоки във висшите учебни заведения, в които има максимален раздор сред бъдещо търсене на пазара на труда и днешното търсене на обучение, съобщи министър Красимир Вълчев пред публицисти в Момчиловци. Той участва на тържествата за отбелязване на 180-годишнината на учебното заведение в родопското село.

Министър Вълчев предвижда, че спомагателните ограничения за стимулиране приема в избрани специалности ще стартират с професионалните посоки математика, химически, физически науки, енергетика, вяра. За поредна година във висшите учебни заведения има понижение на приема, само че в частните вузове спадът е доста по-голям, добави просветителният министър. Според него пред последните 2-3 година демографският спад от края на 90-те години доближи като випуски и във висшето ни обучение, откакто преди този момент учебните заведения бяха наранени от понижение на учениците.

" По-малък банкет в държавните учебни заведения също има, само че то съответствува и с политиката на министерството за понижение на приема и преструктуриране ", уточни министър Вълчев. " Намалението е в тези професионални посоки, в които в най-голяма степен при цялостната либерализация на приема избуя така наречен нерационално търсене на висше обучение ", добави просветителният министър.

По негова оценка това търсене поради самата тапия е най-вече в обществените, стопанските и правните науки. Затова оповестеният банкет се понижава най-вече точно в специалности администрация и ръководство, стопанска система, право, туризъм, национална сигурност и други " От друга страна се предизвиква приемът в инженерните, педагогическите, природо-математическите, аграрните науки ", уточни министър Вълчев. Според него изключително трагичен е дефицитът в някои инженерни професионални посоки. Добрата вест съгласно просветителния министър е, че по-малко възпитаници избират да учат в чужбина, съдейки по понижението на издадените удостоверения.

" Училището в никакъв случай не е преставало да възпитава, то постоянно е имало предоставена възпитателна функционалност, която желаеме да засилим ", съобщи министър Вълчев, разяснявайки плана за Стратегия за възпитателна работа в просветителните институции. Той уточни резултатите от извършено при започване на годината изследване, съгласно което болшинството от родителите чакат учебното заведение да възпитава и то по-добре. Стратегията е, с цел да проведем диалог за тази възпитателна функционалност и най-добре е разговорът да се води на равнище учебна общественост, счита министър Вълчев.

Според него в Смолянска област в това отношение нещата се случват по-добре, " има го положителното взаимоотношение сред родителите и учителите, сред учебното заведение и фамилията, има го духът на образованието и възпитателната функционалност е добра ". Стратегията среща поддръжка, съгласно просветителния министър. Той уточни като положителни практики в тази тенденция подписани в някои учебни заведения самобитни съглашения, с които родителите се съгласяват учебното заведение да съблюдава избран набор от правила, с изключение на тези, които са в правилника.

С отпуснати от Министерски съвет 20 млн. лева спомагателни средства ще бъдат закупени над 100 нови учебни рейса в страната, осведоми министърът. В отговор на журналистически въпрос по отношение на идните държавни зрелостни изпити, министър Вълчев дефинира разделянето на матурите на модули като основна крачка, която мощно лимитира опцията за преписване.

" Близо 52 600 зрелостници ще се явят тази година на матурите. Първата – по Български език и литература е на 21 май, а втората – по определен предмет – на 23 май ", съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, представен от БГНЕС.

Всяка година Министерството на образованието прави промени, с цел да увеличи сигурността при провеждането на държавните зрелостни изпити. Според Вълчев има задоволително положителни ограничения, с цел да се предотврати преписването.

" Разделянето на матурите на модули беше основна крачка, потвърди, че мощно лимитира опцията за преписване. Иначе що се отнася до сигурността – да чукна на дърво, през последните години сме нямали проблеми, само че в никакъв случай няма безспорни гаранции. Надявам се да нямаме проблеми и с качеството на изпитните материали, дилемите, въпросите ", сподели още Вълчев.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР