Обмисля се част от парогенераторите за реакторите за АЕЦ Белене

...
Обмисля се част от парогенераторите за реакторите за АЕЦ Белене
Коментари Харесай

Местят оборудване за АЕЦ „Белене” в централата в Козлодуй

Обмисля се част от парогенераторите за реакторите за АЕЦ „ Белене " да бъдат употребявани в шести блок на АЕЦ „ Козлодуй ", сподели министърът на енергетиката Румен Радев. Той добави, че се чака Националната електрическа компания да обезпечи съответна, професионална и самостоятелна експертиза и оценка на оборудването за АЕЦ „ Белене ".

С решение на Народното събрание на Радев беше предоставено да стартира договаряния с украинския си сътрудник за продажба на оборудването, предопределено за плана „ Белене ". Цената не може да бъде по-ниска от тази, която страната ни е платила за него - 1,2 милиарда лева Състоя се и първата работна среща сред представители на България и Украйна, основана на Меморандума за съдействие в областта на енергетиката сред двете страни, който беше подписан по време на визитата на украинския президент Володимир Зеленски в София.

Министър Радев сподели и каква е рекомендацията на консорциума, който прави изследвания за съществуване на природен газ в българската акватория на Черно море.

„ Доста сеизмични изследвания, както и всичко, което се случва в прилежащите акватории, ни навеждат на мисълта, че имаме задоволително учредения, най-малко на едно от находищата с евентуален годишен рандеман за към 5 милиарда куб. метра да се пристъпи и към действителен изследователски сондаж ", съобщи Радев.

Очаква се в парламентарната Комисия по енергетика да бъде импортирано предложение страната ни, посредством Българския енергиен холдинг, да влезе като сътрудник в консорциума, който включва компаниите „ Тотал " и OMV.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР