Обменният курс на китайската валута в петък продължи да се

...
Обменният курс на китайската валута в петък продължи да се
Коментари Харесай

Китай обезцени юана до 11-годишен минимум

Обменният курс на китайската валута в петък продължи да се намалява за седми работен ден, слизайки още повече от психическата граница от 7 юана за $.

Китайската централна банка през днешния ден дефинира референтен курс с 93 базисни пункта по-нисък от през вчерашния ден - 7,0136 юана за един $. По този метод обнови минималната стойност на китайската валута за последните 11 години - от 3 април 2008 година.

В четвъртък банката за първи път след финансовата рецесия от 2008 година дефинира обменен курс на националната валута под 7 юана за $ на равнище 7,0039 юана за един $. Така бе пробита значима психическа граница за разменното съответствие сред паричните единици на двете най-големи стопански системи в света.

Китайските икономисти преразглеждат консенсусната прогноза за междинната цената на валутата до края на тази година. Ако преди оценката бе за курс 6,86 юана за $, в този момент тя бе намалена до 6,93 юана за едни $.

Падането на юана се случва на фона на ескалацията на комерсиалните спорове сред Съединени американски щати и Китай. Преди седмица доналд Тръмп заплаши да вкара от 1 септември мита от 10% върху китайски вносни артикули за 300 милиарда $. Практически върху цялата част на незасегнатия от новите мита китайски внос в Съединени американски щати.

В същото време Министерството на финансите на Съединени американски щати разгласи Китай за страна валутен манипулатор.

Това планува процедура на превръщане за реакция към Международния валутен фонд, нещо което не се е прилагало от 1994 година. Китайската национална банка отхвърли обвиняванията и назова тези дейности на Съединени американски щати " едностранен акт на протекционизъм ". /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР