Облигациите не са нещото, в което искате да инвестирате днес.

...
Облигациите не са нещото, в което искате да инвестирате днес.
Коментари Харесай

Бъфет: Облигациите не са това, в което искате да инвестирате днес

Облигациите не са нещото, в което желаете да инвестирате през днешния ден. Това написа именитият вложител Уорън Бъфет в годишно си писмо до акционерите на Berkshire Hathaway, осведоми Си Ен Ен.

В него Бъфет отбелязва, че доходността по 10-годишните американски държавни скъпи бумаги е спаднала с 94% от 1981 година до края на 2020 година – от 15,8% на 0,93%.

„ В някои огромни и значими страни, като да вземем за пример Германия и Япония, вложителите имат негативна възвращаемост на трилиони долари държавен дълг. Инвеститорите с закрепени приходи в международен мащаб, без значение дали става въпрос пенсионни фондове, застрахователни компании или пенсионери, са изправени пред тъмно бъдеще “, написа „ Оракулът от Омаха “.

Тези резултати се дължат на обстоятелството, че централните банки на редица страни, в това число Япония, намалиха лихвените проценти под нулата и отпечатаха трилиони долари. Целта на тези дейности е банките да бъдат насърчени да отпускат заеми, а фирмите и държавните управления да вземат евтини заеми, с които да финансират ограниченията за превъзмогване на следствията от пандемията.

Това обаче докара до спад на доходността на държавните облигации и заличи възвращаемостта на вложители като пенсионни фондове и застрахователи като Berkshire.

През последните седмици доходността по държавните скъпи бумаги на Съединени американски щати набъбна внезапно, отразявайки упованията на вложителите, че страната е на прага на стабилно икономическо възобновяване с помощта на бързата имунизация и ограниченията за стимулиране на стопанската система.

От историческа позиция обаче доходността по държавните облигации остава относително ниска, като в писмото си Бъфет предизвестява, че опитът му демонстрира, че ниската възвращаемост носи огромни опасности.

„ Някои застрахователи, както и вложители на пазара на облигации, може да опитат извлекат жалка облага от пренасочването на своите покупките към облигациите, обезпечени от несигурни кредитополучатели ”, разяснява той.

„ Рисковите заеми обаче не са отговора на несъответстващите лихвени проценти. Преди три десетилетия могъщата промишленост за спестявания и заеми се самоунищожи, пренебрегвайки тази максима “, добави Бъфет.

Кризата със спестяванията и заемите, която тормози американските регулатори през по-голямата част от 80-те години на предишния век, стартира, откакто инфлацията и лихвените проценти скочиха фрапантно и унищожиха хиляди дребни ипотечни кредитори

Някои вложители се тормозят, че цените може да скочат на фона на икономическото възобновяване в Съединени американски щати, което може да накара Федералния запас да увеличи лихвите по-рано от предстоящото.

„ Все още обаче съществуват две аргументи, които вършат малко евентуално повишението на лихвите в скоро време “, споделя Нийл Шеринг от Capital Economics

Първата е прекосяването към целеви междинен % на инфлация от 2% с течение на времето, което ще разреши по-голяма еластичност. Втората е, че Фед има двоен мандат да преследва както цялостна претовареност, по този начин и ценова непоклатимост.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР