Облеклото на Радев било като за фитнесПремръзналият признава, че не

...
Облеклото на Радев било като за фитнесПремръзналият признава, че не
Коментари Харесай

Сагата „Черни връх“ – вина, измислици и реалност

Облеклото на Радев било като за фитнес


Премръзналият признава, че не се облякъл, тъй като очаквал да влезе в чайната

 През предходната 2018 година Планинската избавителна работа се е отзовала на над 110 сигнала за бедстващи туристи по високите елементи на планините. През предходната 2018 година Планинската избавителна работа се е отзовала на над 110 сигнала за бедстващи туристи по високите елементи на планините.
Наемателите на чайна „ Черни връх ” Чавдар и Ирина ще се окажат единствените изкупителни жертви на граничещата с безумство, екстравагантна полуда на един бягащ полугол по Витоша точно на Нова година.

Компанията на Кирил Радев от няколко дни занимава обществото с безсърдечните „ хижари ”, които отказали заслон на един премръзнал човек. За спасителите с дълготраен опит Радев е нарушил всички правила за сигурност в планината при зимни условия. Експерти по планинско тичане са безапелационни, че постоянно би трябвало да има хора, които обезпечават бягащия с топли питиета и уместно облекло.

 02-11 Приятелите на Кирил описват, че той решил да бяга самичък в последния ден на 2018 година, тръгвайки от центъра на София. Казал им, че ще се срещнат на Витоша, в заслона на Черни връх. Радев бягал към 4 часа, когато към 23.30 часа настигнал тримата си другари, изпреварил ги и им споделил, че ще се видят на заслона. От компанията му настояват, че е бил гол до кръста с термобельо надолу и къси панталони. Десетина минути по-късно, когато се срещнали пред чайната, той треперел, облечен в фино яке и се оплаквал, че чайната е заключена.

Самият Кирил Радев признава, че самичък се докарал до хипотермия. „ Дълго време, откакто дойдох чаках, че някой ще отвори и всичко ще е наред и се занимавах с това хората да схванат, че има някой и даже не се облекох, мислейки за това, по какъв начин да влезем вътре ”, признава в обществената мрежа Кирил.

От Планинската избавителна работа описаха пред „ Труд ”, че 23.45 ч. на 31 декември получили позвъняване през незабавния телефон 112 и сигнал за потърпевш с хипотермия, който няма къде да се подслони на Черни връх ”. Разговорът беше трансфериран на дежурните в база „ Алеко ”. Колегите от там звъннаха на индивида в чайната с молба да огледа какво се случва на открито ”, описа пред „ Труд ” шефът на Планинската избавителна работа Емил Нешев. „ Наемателят на чайната покорно и даже с огромно предпочитание отворил, видял е защо става дума и са прибрали момчето. Нашите дейности по-късно бяха в посока да евакуираме. С две моторни шейни в тежки метеорологични условия при -10 градуса, гъста мъгла и вятър за към 10-15 минути сме стигнало до Черни връх ”, изясни Нешев.

„ Намерихме момчето вътре в чайната към този момент в много по-добро положение и откакто му е оказана долекарска помощ, облечен и увит със спален чувал беше свален в база „ Алеко ” в положително здравословно положение. Това не е подслон, а чайна с работно време от 8:30 ч. до 16:30 ч. ”, сподели шефът на ПСС.

„ Не съм очевидец на всичко, само че това, което видях с очите си е облеклото на момчето. Може би е бил доста добре облечен за планинско тичане в по-добри условия или за фитнес зала, само че изрично не подхождаха на атмосферните условия на Черни връх в този миг. С термобельо, къси къси панталони и фино яке – несъответстваща екипировка. Момчето твърди, че е планински бегач, несъмнено е добър, само че има минимална екипировка, която всеки би трябвало да носи със себе си ”, безапелационен е той.

Шефът на планинската избавителна работа Емил Нешев пред „ Труд ”:


Не подценявайте планината и не надценявайте опциите си


Подготовката е наложителна

 Шефът на планинската избавителна работа Емил Нешев прикани туристите да се движат в група и добре екипирани. Снимка: Пламен Стоименов Шефът на планинската избавителна работа Емил Нешев прикани туристите да се движат в група и добре екипирани. Снимка: Пламен Стоименов
През предходната 2018 година планински спасители са взели участие в над 110 акции във високите елементи на планините като част от тях са били през лятото, само че до тези случаи през всички сезони се стига по едни и същи аргументи. Това са несъответствуваща екипировка, подценяване на планината, надценяване на личните благоприятни условия и незадоволителна подготовка, изясни пред „ Труд ” шефът на планинската избавителна работа (ПСС) Емил Нешев.

Екипировката в планината наложително би трябвало да бъде съобразена с времето. „ През зимата облеклото би трябвало да е многослойно. Задължително да се облича термобельо, с втори термослой, изолираща мембрана, която в допълнение да защищити от влага, вятър, дъжд или сняг. Ако температурите са ниски – пухенки, най-малко два чифта топли ръкавици, топли чорапи, гети и подобаващи обувки ”, акцентира Нешев.

Туристите би трябвало да знаят, че огромна част от топлината се губи от главата. Заради това е наложително да се носи шапка и е целесъобразно да има очила – слънчеви или вид скиорска маска. Изключително значими са GPS, добре зареден мобилен телефон и спомагателна външна батерия. „ Желателно е да има и приложение на ПСС за елементарно подаване на координати при потребност ”, поучават спасителите. Важно е да се носи първенец, а когато маршрутът е по-труден – щеки, пикели, котки и въже.

Усещането за мраз и отмалялост е директно обвързвано с хидратацията и подхванването на организма, изключително през зимата. Трябва да се одобряват постоянно течности и калорична храна, да се носи и аптечка за първа помощ. Туристите не би трябвало да се движат сами в планината, а в групи. „ Когато човек подхваща преходи е доста значимо да осведоми околните за маршрута и има ли авариен проект от кое място да излезе от планината при утежняване на ситуацията ”, акцентира Нешев.

„ В целия свят е признато да се употребяват лавинни уреди, сонди и лопати, защото лавините не се провокират единствено от скиори и сноубордисти, само че и от туристи. Времето за оказване на помощ е сред 15 и 20 минути. Тогава шансът за оцеляване е близо 90% ”, поучава шефът на ПСС.

Алпинистът Красимир Стоянов:


Случилото се е безспорна идиотщина


 03-10 “Моите почетения към пострадалия, само че би трябвало да си вманиачен да направиш нещо сходно. Това е безспорна идиотщина, която няма по какъв начин да се разяснява ”, съобщи пред „ Труд ” алпинистът Красимир Стоянов. Дългогодишният началник на екип за планинско избавяне беше безапелационен, че Кирил Радев е бил неблагоразумен в това да тръгне от центъра на София „ гол по гащи, виждайки, че температурата на върха е минус 10 градуса, а вятърът се усилва, въпреки всичко жалко и настойчиво да катери нагоре ”.

„ Човек първо би трябвало да намерения за личната си сигурност преди да разчита на други хора да му оказват помощ. Тази идиотщина на потърпевшия, който изяснява, че в случай че авансово е знаел, че няма да има заслон на върха, щял да си направил различен проект, е страхотна неистина ”, съобщи Стоянов. Той посочи, че потърпевшият е бил наясно с работното време на Чайна „ Черни връх ”, тъй като не един път е посещавал мястото.

„ Като си толкоз отворен и като си образован човек не можеш да допускаш по този метод да ти отива животът на вятъра ”, акцентира алпинистът.

Опитна туристка пред „ Труд ”:


Чавдар и Ирина ще си намерят работа, в случай че желаят да са хижари


„ Познавам чудесно Чавдар и Ирина освен от Черни връх, бяхме дружно на туристическа експедиция в Кавказ, – описа пред „ Труд ” опитна планинарка, поискала името й да не си цитира. – Дори да ги уволнят, те отново ще си намерят работа, в случай че желаят да са хижари. Те са опитни, а има и доста свободни места у нас. Според мен те нямат виновност, тъй като са предизвестили, че на Нова година чайната ще е затворена, а и дано всички да знаят, че хижите не са кръчми, където да вървят да пият когато и да е на денонощието. Сигурна съм, че в случай че са знаели още изначало, че извън има измръзнал, хижарите незабавно са щели да отворят, тъй като и те, и аз самата доста пъти сме си давали якетата и какви ли не облекла на такива, тръгнали голи из планината. Впрочем по планините сме срещали хора, които имат нещо като психическо заболяване – събличат се и си хвърлят облеклата, до момента в който вървят по някакъв маршрут, без значение дали е лято или зима ”, сподели още туристката.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР