Облекчихме мерките за продажба на храни от животински произход на

...
Облекчихме мерките за продажба на храни от животински произход на
Коментари Харесай

Министър Вътев: Фермерските пазари бяха затворени, защото за 20 дни пламнаха 7 огнища на птичи грип

„ Облекчихме ограниченията за продажба на храни от скотски генезис на фермерските пазари. За всички, които вземат участие на фермерските пазари беше „ пъклен “ неприятно това решение за една седмица да бъдат затворени “. Това сподели министърът на земеделието и храните Кирил Вътев по време на откриването на профилираното ревю „ Дунавски овощари “ 2023 година в град Русе, в което се показват производители на плодове, зеленчуци, мед, ядки, вино и други Той изясни, че решението за облекчение на ограниченията е взето след съвещания с всички епидемиолози в страната и след направени над 300 хиляди проби с негативен резултат.

Министърът напомни, че в границите на 20 дни породиха 7 огнища на инфлуенцата по птиците в страната. “Вирусът не е рисков за хората, само че има капацитет за преместване “, сподели той и разясни, че скупчването на фермери на едно място е причина за това, защото от един инфектиран човек всички стават преносители. Под възбрана за продажба на фермерските пазари остават живи птици, включително екзотични, птичи артикули и прасета.

Министър Вътев изясни, че със възбраната се е основало напрежение в бранша. „ Има доста хора, които живеят тъкмо от тази активност. Те си създават продукцията и я осъществят на фермерските пазари ”, сподели още той.

Министър Вътев пожела на овощарите пазарни триумфи и високо доверие на потребителите в продуктите им.

В рамките на събитието специалисти от Министерство на земеделието и храните и Националната работа за препоръки в земеделието организираха полемика по настоящи тематики в бранша със аграрни производители.

На ревюто участваха и регионалният шеф на Русе Данаил Ковачев и заместник-кметът на Русе Димитър Недев.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР