Облекчаването на процедурата по получаване на българско гражданство не зависи

...
Облекчаването на процедурата по получаване на българско гражданство не зависи
Коментари Харесай

Йотова: Имам големи надежди, че до края на годината ще има промени, облекчаващи получаването на гражданство

Облекчаването на процедурата по приемане на българско поданство не зависи единствено от мен , само че имам огромни очаквания до края на годината да се създадат съответни законодателни промени.  Моята информация е, че сега Министерството на правораздаването и останалите институтции, които имат отношение към законодателната активност в страната вършат своите оферти и разбори. Българските институции също имат причини „ за “ облекчение на тази процедура.
Това сподели за предаването „ Неделя 150 “ по „ Хоризонт “ вицепрезидентът Илияна Йотова, която посети Украйна през миналата седмица:

„ За тях България в действителност е огромната фантазия. Те доста постоянно споделят „ Българията “. За първи път слушам някой да членува по този начин страна – като че ли стои на едно доста далечно място, непостижима фантазия “.

Визитата на Йотова съответства с тази на министър-председателя Бойко Борисов и двамата се срещнаха на тържеството в Болгпадската гимназия. Йотова обаче регистрира, че двете визити са уговаряни в разнообразни интервали:

„ Хубаво беше, че българската страна се събра на този огромен празник. Българските общности бяха безусловно окрилени. Те за първи път споделиха: " Видяхме онлайн по какъв начин България стои зад нас “.  Освен приветствените адреси,  многото песни и танци, изпод проблемите си остават. Всъщност, най-голямото предпочитание на нашите общности е да се запазят и да запазят езика си. Дават се гаранции, несъмнено, от украинска страна, само че аз имам своите паники - самата административна промяна, която се прави сега в Украйна, желанието да се създадат по този начин наречените грамади – обединявания, които в някои случаи ще обединят места с плътно население от български генезис с други националности, с други етнически общности, значи процентът вътре на българите да бъде най-малък, тъй като, то е исторически предопределено, естествено е, че ще има доста повече руснаци, украинци. Когато под въпрос се слага проучването на майчиния език и когато хорариумът на часовете е еднакъв, схващаме доста елементарно, че българският език постоянно ще остане, в най-хубавия случай, свободноизбираем, а за някои учебни заведения преподавателите не криеха своите страхове, че напряко ще отпадне. В този миг има една добра вест - в Болград, на честването на гимназията, министър-председателят съобщи, че към този момент има сделка с президента Порошенко да бъде намерено в Одеса напълно българско учебно заведение от първи до 11-ти клас и всички предмети да бъдат на български език. Министър-председателят на България сложи съответни периоди и ние доста прецизно ще забележим дали тези периоди ще бъдат изпълнени от украинска страна.

Вторият проблем на българите в Украйна е образованието в България. Българската страна е завишила съвсем двойно за тази образователна година квотата за младежи от Украйна, които идват да учат в български ВУЗ. Руски, румънски и украински университети обаче също се пробват да привлекат младежите с българско съзнание, регистрира тя.

Къщата, в която Христо Ботев е учителствал във с. Задунаевка е възобновена от локалните хора, само че стои празна, макар молбите до Министерството на културата да се направи музей. Йотова се ангажира да организира среща с вицепремиера Валери Симеонов, други заинтригувани и с музеите в Калофер, с цел да се разиска дали е допустимо къщата да бъде оборудвана:

„ В последна сметка, ние се опитваме по всевъзможен метод да се договаря на разнообразни равнища с украинската страна запазването на компактния темперамент на нашата общественост и на тези български села, на българския език, а в един миг българската страна какво показва по този метод? “

В Задунаевка към момента има българско учебно заведение, въпреки единствено 7 деца да са първи клас, показа тя.

Дискусията, която се е провела след обръщението на президента, не е била за единението, а за и срещу Румен Радев като президент на Република България, съобщи Йотова:

„ Ако тук има някаква политическа завист на деня и ние сме привикнали за последните 30 години, бях в действителност втрещена и доста сюрпризирана от обстоятелството, че хората, които се свързват с този комитет „ Единение “, от това което излезе в пресата, тъй като и аз нямам друга информация, в моите очи са видни хора и общественици. Вижте какъв е парадокса - ние можем да ръкопляскаме дълго в залите на един Васил Михайлов, който и ослепителен артист, на една Цветана Манева, да четем и да се учим от книгите на учен Марков, само че когато те заемат някаква обществена социална позиция, внезапно върху тях се излива толкоз доста завист. За мен е безусловно необяснимо! Те са български жители, могат да се сдружават както желаят, да си споделят мнението и да желаят среща с който желаят “

Йотова съобщи, че е „ направила доста от дълго време “ своя избор за партия и разяснява, че с цел да има единство, на масата би трябвало да бъдат сложени най-малко три значими тематики - по какъв начин да запазим младежите в България, по какъв начин да оцелеем като народ и какво желаеме да създадем в идващите 10-15 години

:„ Направихме едно положително председателство на Европейския съюз, само че в този момент сме на път да го пропилеем. Авторитетът, който си извоюва България на открито с доста комплицирани тематики - за Западни балкани, за връзките Централна Европа - Западна Европа, Централна Европа - Южна Европа, тематиката за миграцията -  всички тези настоящи и извънредно комплицирани тематики, които са през днешния ден на масата, ние се опитахме да им дадем един отговор… Темата за Западните Балкани трябваше да бъде на европейската маса за договаряния, за политики, само че това е един доста дълготраен развой. Това, което аз виждам сега в Австрийското председателство, за жалост, е крачка обратно. Западните балкани, след нашето председателство, отстъпиха и ги няма към този момент в целите на Европейския съюз. Това още един път потвърждава, че в случай че не беше България, никой нямаше да обърне внимание изобщо върху тази част на Европа, само че за жалост нашите сили не стигат, с цел да се подклажда и тематиката да бъде непрестанно гореща в европейските политики. Аз съм черноглед и в председателството на Румъния. Румъния постоянно се е стремяла към политиките за Средна и Западна Европа и надали ще се възобновят тези процеси. Нека да не бъдем песимисти, значимо е България да продължи да играе тази роля, само че в общ проект, след едно сполучливо председателство, някак си сякаш отново се отдръпваме в периферията ".

Една от най-лошите идеологеми за страната ни - че няма готова администрация на европейско равнище е отпаднала след европредседателството, само че сега потенциала ѝ не се употребява, регистрира Йотова.

„ За шест месеца като ръководител на Европейски Съюз ние показахме най-малкото, че можем. Ами, хайде да продължим напред “. 

Според Йотова, във " Визия на България “ на Българска социалистическа партия " има доста скъпи хрумвания, които можеха да бъдат детайли или най-малко мотив за полемика, а да не бъдат отхвърлени, просто тъй като една политическа партия ги предлага “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР