Облекчаването и ускоряването на административните процедури при изграждането на обекти

...
Облекчаването и ускоряването на административните процедури при изграждането на обекти
Коментари Харесай

Облекченото изграждане на ВЕИ за лични нужди мина на първо четене

Облекчаването и ускоряването на административните процедури при построяването на обекти за произвеждане на ток от възобновими енергийни източници за лични потребности мина на първо четене в пленарна зала в четвъртък.

Според признатите промени в Закона за ВЕИ се вкарва осведомителен режим за възобновими енергийни обекти с мощ до 5 МВ, само че при положение, че не се постанова тяхното присъединение към енергийната система и създадената електрическа енергия не би трябвало да се изкупува от мрежовите оператори.

Срещу измененията гласоподаваха само от ГЕРБ-СДС. Според техния народен представител и някогашен енергиен министър Теменужка Петкова законопроектът е лобистки. Тя се възмути, че не е получила отговор за какво тъкмо до пет мегавата мощности ще имат преференциален режим за присъединение, и означи, че пет мегавата е потреблението на община Видин.

Тук несъмнено става въпрос за лобизъм и за пробутване на корпоративни ползи за произвеждане и продажба на електрическа енергия, разяснява Петкова. Според нея това, че в наредбата е записано, че ще се подпише една декларация, че няма да връщаш сила към мрежата, е цялостна бутафория.

Владимир Табутов от " Продължаваме Промяната ", който е един от вносителите на корекциите изясни, че задачата не е да се облекчи режимът за огромни централи, а единствено за лично прилагане в урбанизирани територии. Според него това е доста бърза мярка, с която всяко едно дружество ще може да понижи сметките си за електрическа енергия.

Съпартиецът му Васил Стефанов разяснява, че облекченията на процедурите за създаване на дребни станции върху покривни и фасадни структури на здания би довело до по-голяма енергийна самостоятелност и облекчение на цените на електрическата енергия за ползвателите.

Според Движение за права и свободи законопроектът е ориентиран по-скоро към тези, които се чудят къде да влагат. Ние ще ви подкрепим, само че под изискване, че текстовете придобият тип, който да взема решение проблемите на дребните и междинни компании и семействата, съобщи депутатът Станислав Анастасов.

От " Възраждане " също поддържаха измененията под изискване. Искра Михайлова дефинира това като жест на благосклонност, поради тежката икономическа обстановка и изрази вяра ръководещите да създадат същото по закона за Данък добавена стойност за понижаване на ставките.

Виктория Василева от " ИТН " изясни, че за всички забележки и терзания е открит отговор и той ще стане забележим сред първо и второ четене на текстовете.

По искане на " Продължаваме Промяната " беше решено срокът за оферти сред първо и второ четене да бъде две седмици. Емил Георгиев от " Българска социалистическа партия за България " изясни, че ще бъде основана работна група, която да огледа предложенията и законопроектът да влезе за второ четене в изчистен тип.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР