Облечени в жълти жилетки, жители на Перник се събраха на

...
Облечени в жълти жилетки, жители на Перник се събраха на
Коментари Харесай

Сурва от Перник - протест на жълтите павета иска оставки в правителството

Облечени в жълти жилетки, поданици на Перник се събраха на митинг в София през днешния ден. Те желаят оставките на премиера Бойко Борисов и на министъра на районното развитие  Петя Аврамова поради продължаващата тежка водна рецесия в града, съобщи БНР. Протестиращите тръгнаха на шествие от площад " Александър Първи " и стигнаха до Министерски съвет, само че придвижването по бул. " Цар Освободител " остава затворено. Недоволните оповестиха подготвеност да останат пред постройката до 22 часа довечера в очакване да бъдат изпълнени исканията им.  Протестът е проведен от Инициативен комитет „ Спаси Перник “. Посланието е " Вода за Перник, вода за България! ". Към недоволните се причислиха и жители на столицата, Сливен и Бобов дол. Хората от Бобов дол настояват горенето на боклуци в локалния Топлоелектрическа централа да бъде прекъснато дефинитивно. Според тях то продължава, макар че през седмицата министърът на околната среда Емил Димитров разгласи, че е наредил Топлоцентралата неотложно да спре всякакво горене на боклуци, до момента в който не приведе инсталациите си в положение, отговарящо на екологичните стандарти.

Водният режим в Перник стартира на 18 ноември предходната година, а следствието на аргументите откри, че е било позволено нерегламентирано отклонение на питейни води към локалното дружество " Стомана " и ТЕЦ-а, макар сигналите за обезпокоително понижаване на количествата във водохранилището. Това докара до покачване на обвиняване в умишлена занемареност на предходният министър на екологията, Нено Димов и задържането му под стража. Трети месец към този момент властта търси разновидности за разрешаване на водната рецесия в близо 100-хилядният град, като последният от тях планува да се построи незабавно нов 13,5 километров тръбопровод, който да доставя вода на Перник от бент. " Белмекен " през водоснабдителната мрежа на София.

Междувременно в комисията по инженерна инфраструктура на Столичния общински съвет в понеделник кметът на Перник Станислав Владимиров заяви, че до две седмици язовир " Студена " ще доближи мъртвия си размер, а че загубите на вода в града са 75%. От идната седмица стартира ремонт на ВиК мрежата в Перник, като са обезпечени средства, удостовери министърът на стопанската система Емил Караниколов.

След като държавното управление разгласи проекта си за решение на рецесията предходната събота, в четвъртък изиска с публично писмо Столичния общински съвет да даде позволение да се употребява водопреносната мрежа на София с цел да бъде ориентирана вода от язовир „ Белмекен “ през язовир " Бели Искър " към Мало Бучино за Перник. Според концесионера „ Софийска вода “ няма техническа спънка да бъде употребена водопреносната мрежа на София, като няма да се наложи повишение на цената на водата за столичани.  Във вторник се привиква изключителна сесия на Столичния общински съвет, на което ще се взема решение дали да се разреши да се употребява ВиК мрежата на града. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР