Областният управител заяви пред жителите на село Брестовица, че имат

...
Областният управител заяви пред жителите на село Брестовица, че имат
Коментари Харесай

Безкрайно тъжни кадри от наше село!

 Областният шеф съобщи пред жителите на село Брестовица, че имат цялостната й поддръжка при разрешаването на казуса с  наличието на манган в питейната вода. Те през днешния ден за следващ път показаха недоволството си от дългогодишния проблем и настояха за бързи ограничения и незабавни дейности от страна на община Родопи, ВиК и всички държавни институции.

Пред събралите се над 300 души на площада регионалният шеф сподели, че първо би трябвало да се разбере повода за систематичното замърсяване с манган на питейната вода. Отговор на най-важния въпрос ще даде експертизата, която се чака да бъде подготвена в края на месеца.

" След това може да се мисли за различни водоизточници и нов тръбопровод. Разговарях през днешния ден със заместник-министър Николай Нанков и  имам уверението, че страната ще помогне със средства за построяването на нов тръбопровод, добави регионалният шеф.

Каназирева напомни, че експертизата се прави от четирима водещи професори и хидрогеолог от Българска академия на науките, Миногеоложкия институт и УАСГ със сериозен професионален и теоретичен капацитет,

Тя бе предоставена от ВиК откакто междуведомствена комисия, назначена от регионалния шеф, установи хидроморфоложки промени в реката, настъпили вследствие на построената Малка водно електрическа централа в с. Кадиево, като   и нарушавания при одобрение на Подробен устройствен план. В случая,  водното огледало, навлиза в територията и на друга община, като компетентността тук за одобряването на Подробен устройствен план би трябвало да е от компетентността на Областна администрация, а не съответната община.

" Познавам казуса. Имате моята поддръжка за решаването му. Целта на предоставената експертиза е да се открият освен аргументите за съществуването на манган в питейните водоизточници, само че и да  се даде решение, както в кратковременен, по този начин и в дълготраен проект, разяснява регионалният шеф.

Според нея второто решение, което  е в дълготраен проект, ще обхване елиминиране на аргументите за замърсяването, предприемане на оздравителни мероприятия, с цел да не се стигне и до съществуването на манган в дублиращите кладенци и в прилежащи водоизточници за другите обитаеми места.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР