Областният управител професор Андрияна Андреева, която е призвана да бъде

...
Областният управител професор Андрияна Андреева, която е призвана да бъде
Коментари Харесай

Институциите във Варна са готови за изборите на 9 юни

Областният шеф професор Андрияна Андреева, която е призвана да бъде поръчител за бистрота на изборния развой и на организацията му на територията на област Варна, организира първата от поредицата работни срещи с представители на институциите, които носят отговорност за подготовката, защитата, логистиката, на дейностите за предварителна защита, попречване и противопоставяне на закононарушенията, свързани с изборите.

На срещата участваха ръководителят на РИК – Варна Велин Жеков, комисар Атанас Михов – зам. шеф на ОД на Министерство на вътрешните работи Варна, комисар Тихомир Тотев - шеф на РДПБЗН – Варна, Красимир Конов – Окръжен прокурор на Варна, двамата заместител регионални шефове Изабела Иванова и Огнян Рачев, както и шефът на Дирекция " Административен надзор, районно развиване и държавна благосъстоятелност " в ОА - Варна Мирена Дамбова.

Беше разисквана готовността на институциите за присъединяване в изборния развой и подхванатите съответни ограничения за основаване на нужната организация, за обезпечаване естественото протичане на изборите за членове на Екологичен потенциал от Република България и за народни представители, планувани за 9 юни 2024г.

Председателят на РИК – Варна Велин Жеков има вяра, че към този момент са отработени всички елементи по взаимната работа на РИК с институциите, които обезпечават защитата на изборите. Охранителната активност ще бъде задействана 10-на дни преди изборния ден, когато стартира раздаването на изборните бумаги и материали, както и при доставянето на машините.

По традиция главната тежест по защитата, логистиката и сигурността на изборния развой се пада на органите на Министерство на вътрешните работи.

Старши комисар Атанас Михов , заместител шеф на регионалната дирекция, напомни, че на последните избори 1152 чиновници на Министерство на вътрешните работи са били ангажирани в изборния развой и чака броят им да не се промени за идните избори. Привличат се чиновници от други профилирани служби. До сегашния миг има основан щаб, както и проекти за деяние. Провеждат се регулярни срещи с институциите, основана е организация за приемане на сигнали за изборни нарушавания, които по традиция ще се оповестяват от Пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.

Както на предишните избори, по този начин и в този момент, взаимно с кметовете в общините ще се подхващат дейности за попречване на порочни практики за пазаруване на гласове . Основни действия за чиновниците на Министерство на вътрешните работи ще бъдат защита на секциите, образуване на групи от чиновници, които ще работят по сигналите за нарушавания и несъмнено обезпечаването на коли след края на изборния ден, с цел да бъде доставен вотът на гласоподавателите от региона до РИК.

Комисар Тотев увери, че чиновниците на РДПБЗН – Варна са изцяло подготвени за идните избори . Гарантиран е нужният човешки запас за обикновено протичане на изборния развой. Изготвен е проект за подготовката. Осигурени са 15 генератори, които ще бъдат подсигурени при вероятно прекъсване на тока. Ще се търси съдействието на Областна администрация за връзка с общините от района, с цел да обезпечат наличието на механически лица, които при нужда могат да задействат генераторите.

Окръжният прокурор на Варна Красимир Конов увери регионалния шеф, че и за идните избори прокуратурата е основала организация за засилени наряди на територията на региона, в които ще се включат прокурори от Районна и Окръжна прокуратури. Има издадена заповед, която регламентира дейностите на институциите, които ще бъдат поръчител за съблюдаване правата на жителите. Прокуратурата ще бъде поръчител и при обезпечаване на бърза и съответна реакция за противопоставяне на закононарушенията, свързани с изборни нарушавания.

Със заповед се дефинира лист от прокурори, участващи в изборния развой, телефони за връзка и е-поща, който ще бъде изпратен на всички институции, ангажирани с изборите. Окръжният прокурор увери, че няма да остане неизпитан сигнал, в целия избирателен развой прокуратурата ще работи в интензивно съдействие и взаимоотношение с управлението на Министерство на вътрешните работи и ДАНС.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР