Областният управител на Враца Надя Донкинска проведе извънредно заседание на

...
Областният управител на Враца Надя Донкинска проведе извънредно заседание на
Коментари Харесай

Засилват превантивните мерки срещу африканската чума по свинете във Врачанско

Областният шеф на Враца Надя Донкинска организира изключително съвещание на Областната епизоотична комисия след първия установен случай за годината на африканска чума по свинете в област Монтана, където са подхванати всички ограничения за преодоляване на болестта.
Към този миг на територията на региона няма регистрирани случаи на заболяването, разясни шефът на дирекцията по сигурност на храните доктор Цветелина Тодорова. Тя посочи, че се правят клинични прегледи и стерилизация и напомни, че към момента ваксина против Африканската чума при свинете няма. По този мотив регионалната епизоотична комисия ще предприеме няколко съществени ограничения, които ще бъдат сведени до общинските комисии, а те ще заседават в края на тази седмица. Започват наложителните клинични прегледи в огромните свиневъдни обекти и персоналните стопанства. При подозрения за отклоняване от естественото държание на животните и при установени смъртни случаи без забележима причина ще се вземат проби.
От значително значение е стопаните да съблюдават разпоредбите за предварителна защита на болестта
Кметовете и кметските наместници, взаимно с представителите на ОДБХ, ще вършат инспекция на животните по дворовете, а до месец октомври ще бъде направена инвентаризация на наличните животни на територията на съответното обитаемо място.
Бяха набелязани съответни ограничения и периоди по Плана за надзор и попречване на разпространяването на АЧС. Кметовете на обитаеми места бяха задължени да създадат инспекции на животновъдните обекти в период до 30.08.2023 година, да дават на формалните ветеринарни лекари резултатите от инспекциите и да ги разгласят документално на видно място.
 В умозаключение Надя Донкинска подсети на общините и териториалните звена на изпълнителната власт да съблюдават прецизно периодите, написани в Плана за надзор и попречване разпространяването на болестта АЧС за 2023 година, и изиска от всички кметове на общини да свикат съвещания на общинските щабове в период до 28.07.2023 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР