Областният управител на Видин Албена Георгиева председателства заседание на Комисията

...
Областният управител на Видин Албена Георгиева председателства заседание на Комисията
Коментари Харесай

Лекар, медицинска сестра и учител са най-търсените професии във Видинско

Областният шеф на Видин Албена Георгиева ръководи съвещание на Комисията по претовареност. Основна тематика бе показване и разискване на систематизираната информация за резултатите от второто изследване на потребностите на работодателите от работна мощ в област Видин.
В началото на срещата регионалният шеф напомни, че според Закона за поощряване на заетостта Комисията по заетостта към Областния съвет за развиване два пъти в годината набира, обработва и дава на Агенцията по заетостта информация за потребностите на работодателите от работна мощ в региона.
Албена Георгиева посочи, че при изследванията се вземат поради и целите, заложени в Областната тактика за развиване, в районните, регионалните и общинските проекти за развиване, както целите на националните стратегически документи и Националния проект за деяние по заетостта.
Георгиева добави, че първото изследване на потребностите от работна мощ за област Видин беше пилотно и се организира в интервала 5 - 28 февруари 2018, а в интервала 1август - 17 септември 2018 година се организира второто изследване.
Обобщените резултати от последното проучване показа Гергана Владимирова - основен специалист в Областна администрация Видин. Тя осведоми присъстващите, че във второто изследване са се присъединили общо 166 работодатели.
Спрямо първото изследване се регистрира нарастване на интервюираните с 32.8%. От представителната извадка избрана за област Видин, анкети са попълнили 105 работодатели или 82.7% от всички включени в извадката на региона (общо 127 работодатели).
Основните заключения във връзка с двете изследвания, свързани с потребностите на работодателите от работна мощ са свързани с констатиране на противоречие сред търсенето и предлагането на работна мощ в района, липса на правопропорционална връзка сред потребностите от работна мощ и план-приема в междинното обучение, нeпpaвилнo paзпpeдeлeниe мeждy пpaĸтиĸa и тeopия в професионалните учебни заведения. Не на последно място се регистрира нужда от възстановяване на изискванията на труд и възнаграждение от страна на бизнеса в района, с оглед привличане на фрагменти.
От направеното проучване излиза наяве, че най-търсените от работодателите специалности са доктор, здравна сестра, преподавател, педагогичен експерт, шивач, продавач-консултанти, заварчик, строител, охранител, готвач, пътен строител, електротехник, машинен оператор, служащ в произвеждане на облекло и други.
Албена Георгиева регистрира провеждането на изследването като позитивно и извънредно потребно. „ Резултатите от такова изследване дават опция за премахване на компликациите сред заинтригуваните страни.
Винаги съм казвала, че връзката сред бизнеса и образованието е от огромно значение за развиването на всеки район и имам вяра, че всички дружно работим в тази посока “, сподели регионалния шеф. Георгиева благодари на всички работодатели, които са се присъединили в анкетата, както и на институциите за взаимната работа. Областният шеф изрази вяра, че в идващото изследване ще се включат доста повече работодатели, защото дребното участници не дават справедливи резултати.
По време на съвещанието на Комисията по претовареност се разиска и напредъка в осъществяването на дейностите, свързани с Механизма за взаимна работа на институциите по обгръщане и включване в просветителната система на деца и възпитаници в наложителна предучилищна и учебна възраст.
На съвещанието участваха кметове и представители на общини от региона, представители на държавни институции, синдикати и представители на районните структури на национално приетите работодателски организации.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР