Областният управител на Варна Марио Смърков призова роднините на оцелелите

...
Областният управител на Варна Марио Смърков призова роднините на оцелелите
Коментари Харесай

Призовават роднини на оцелелите от пожара в старческия дом в Рояк да ги приберат вкъщи

Областният шеф на Варна Марио Смърков прикани роднините на оживелите в пожара възрастни хора от вкъщи в село Рояк да ги приберат и да се погрижат за тях. В момента те са краткотрайно настанени в общински хотел в село Аспарухово.
Още по темата
Според регионалния шеф на Варна възрастните хора би трябвало да бъдат в домовете си и околните им да се грижат за тях. " Тези от тях, които имат опция, несъмнено, би било прелестно и биха помогнали на тези хора да се възстановят от контузията, която им е нанесена в резултат на случая, даже в случай че могат единствено да ги посетят и да ги прегърнат ", съобщи той пред.

Майката на Хрисимира е една от оживелите в пожара. Възрастната жена е с Алцхаймер и деменция и за нея би трябвало да се поставят денонощни грижи. И макар че не я разпознава, Хрисимира постоянно посещава майка си. " Чувала съм доста, препоръки са ми давали, само че одобрявам съвет единствено от човек, който в действителност е имал и е полагал грижи за подобен непосредствен. Изборът е или моите деца, или майка ми - за жалост, това е истината ", разяснява младата жена.

Всеки от околните на възрастните хора в дома е трябвало да направи сложен избор .

" Да не дава Господ да ни се постанова да оставим нашите близки там. Тоест, с цел да са ги оставили там, са нямали различен излаз ", споделя Георги Георгиев, кмет на Община Дългопол.

Възрастните хора са настанени в общински хотел. Нощувките са безвъзмездни, само че храната, сметките за ток, вода и поддръжка на постройката се поемат от притежателите на опожарения дом.

Общинската база обаче може да се употребява не повече от шест месеца . Затова институциите спомагат ремонтът на покрива да стартира колкото се може по-бързо. И тъй като в общината е оповестено отчасти бедствено състояние поради пожара, периодите за разрешителни са по-кратки.

" Ремонтът може да стартира още в понеделник на покривната структура, като в течение на ремонтните действия проектираме, издаваме позволение за градеж и след това вкарваме в употреба ", споделя Георги Георгиев, кмет на Община Дългопол.

Ако ремонтът стартира незабавно и времето разреши, възрастните хора може да се върнат в дома след два месеца.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР