Областният управител на Варна Благомир Коцев разкри каква е актуалната

...
Областният управител на Варна Благомир Коцев разкри каква е актуалната
Коментари Харесай

Областният управител на Варна: Има недостиг от доброволци за нощни смени за центъра за украинските бежанци

Областният шеф на Варна Благомир Коцев разкри каква е настоящата обстановка с бежанците от Украйна, които са пристигнали в България.

" Около 8 000 украинци са минали през разкрития спешен център в Двореца на културата и спорта. Броят на пристигналите във Варна обаче е по-голям, тъй като огромна част от идващите сами си намерили квартири. Около 5 000 души са настанените в хотели ", сподели той в изявление за " Дарик ". 

„ Ситуацията е динамична, доста хора напущат след няколко дни престой и отсядат при близки или отпътуват към други градове. Пристигат доста IT експерти, чиито компании имат офиси в България и те поемат настаняването им и ги пренаемат на работа.  Регистрацията на идващите в центъра лишава няколко часа и по-късно те се насочват към хотели ”.

Около 60 доброволци оказват помощ на центъра, като на промяна броят им е към 20. Коцев прикани да се включат повече, тъй като има дефицит на хора за нощните смени. Записването става на място.

„ Има хора, които са подготвени да дарят огромни суми, само че към този момент се въздържаме от набирането на финансови средства, тъй като би трябвало да има добра отчетност ”, добави регионалният шеф. Той добави, че има потребност от защитни маски, движимости от първа нужда и трайни храни.

В над 15 хотела във Варна има настанени украинци. Броят им евентуално ще се усили, откакто бъде задействана мярката за държавна помощ от 40 лв. на емигрант дневно, предвижда Благомир Коцев.  

„ Мярката би трябвало да обхване всеки частен случай. Хотелите, които до момента са приели бежанци, ще бъдат обезщетени. След избрана дата ще получават помощи, в случай че украинците имат статут за краткотрайна протекция. Има възможност за неточно отчитане на броя на настанените украинци, само че се надявам, че това ще бъде урегулирано от държавния механизъм ”. 

Най-голямата тежест от бежанската рецесия се поема от областите Варна и Добрич, поради близостта с румънската граница. Благомир Коцев увери, че двете регионални управи си сътрудничат за по-добра съгласуваност.

Бомбоубежищата във Варна имат потенциал за не повече от 25 % от популацията на града. Те обаче са извънредно занемарени, защото дълги години не са поддържани, съобщи в студиото на Дарик регионалният шеф Благомир Коцев.  Според него е значимо те да бъдат приведени в подобаващ тип поради спокойствието на хората.  

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР