Областният управител на Перник Ирена Соколова беше освободена от поста

...
Областният управител на Перник Ирена Соколова беше освободена от поста
Коментари Харесай

Правителството освободи областния управител на Перник заради кризата с водата

Областният шеф на Перник Ирена Соколова беше освободена от поста на днешното съвещание на кабинета. Гласуването стана при започване на съвещанието, още до момента в който на него участваха публицисти.

Причина е водната рецесия в Перник, довело до въвеждане на режим на 18 ноември. Оттогава в града има вода пет часа заран и пет следобяд. Новият регионален шеф е Емил Костадинов.

Ирена Соколова е регионален шеф на Перник от зимата на 2014 година, като напролет на 2017 година е определена още веднъж на поста. Като регионален шеф Соколова е началник на локалната " Асоциация по ВиК ", контролираща работата на " ВиК-Перник. "

В пълномощията на асоциацията е и налагане на наказания, когато предоставените задания не са изпълнени. От отговор на ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов до омбудсмана Диляна Ковачева се схваща, че още през 2017 година ВиК-Перник не е изпълнило заложения бизнесплан, в частта му за понижаване на загубите на вода, само че наказания не са последвали.

В същото време загубата на вода, която в Перник доближава 75% е посочена за една от аргументите за водния режим. Причина за промяната евентуално са и митингите на жителите на града през предходната седмица, на които беше поискана оставката на Соколова. Тя, от своя страна, показва интензивност, като разгласи, че инспекции са разкрили непозволено отклонение на големи водни количества от водосборния регион на язовир " Студена " и към този момент са набелязани ограничения за запълването му.

До момента поради водната рецесия в града единственият различен осъден е ръководителят на ВиК-Перник Иван Витанов, който е в развой на премахване. Официално той ще бъде заменен на 9 декември, за когато е планувано общо заседание на сдружението.

Виновни търси и прокуратурата, която стартира инспекции за употребата на язовир " Студена " и за дейностите на администрацията в Перник и локалното ВиК сдружение поради водната рецесия. Към нея отношение могат да имат също длъжностни лица от Министерството на околната среда и водите, което всеки месец показва какъв брой вода може да се черпи от язовира, както и от Министерството на районното развиване и благоустройството - принципал на ВиК-Перник.

За момента е известно, че в края на лятото и началото на есента, когато равнището на " Студена " е било ниско и е продължавало да пада, чак до октомври, не е понижено позволеното количество и то е останало 2.32 млн кубика месечно, колкото при съвсем цялостен язовир. Нещо повече останало е и разрешението за " Стомана индъстри " и " Топлофикация – Перник " да употребяват за работата си питейна вода, макар че имат различни водоизточници за промишлени потребности.

Цели 10 дни, откакто Перник към този момент беше на режим, от Министерство на околната среда и водите оповестиха, че се лимитира потреблението на вода от значимите за питейно-битово водоснабдяване язовири, чийто разполагаем размер е под 50%. " Студена " е бил в това положение още в края на лятото.

Всичко известно за аргументите за водната рецесия в Перник вижте тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Региони (7437)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР