Областният управител на област Враца Малина Николова проведе днес среща

...
Областният управител на област Враца Малина Николова проведе днес среща
Коментари Харесай

Малина Николова бе домакин на дискусия за новото райониране на страната

Областният шеф на област Враца Малина Николова организира през днешния ден среща с жители и институции във връзка на стартираната от Министерство на районното развиване и благоустройството полемика за ново статистическо райониране на страната. На форума участваха народни представители от Врачански многомандатен изборен регион, ръководители на общински препоръки, кметове на общини в региона, ръководители на териториални звена, неправителствени, работодателски и синдикални организации.
Новото райониране на страната е обвързвано с осъществяването на заложените от държавното управление политики за развиване на районите и с условията на Европейски Съюз за броя население, което ще се възползва от бъдещите европейски стратегии след 2020 година
Бъдещият програмен интервал на Европейски Съюз ще бъде фокусиран повече върху интегрирани териториални вложения, за сметка на секторните политики. С готвената промяна ще се отстранят всички насъбрани негативи във връзка с районната политика. Освен смяната на районните равнища за обмисляне, следва и смяна на стратегическите документи за районно обмисляне. Към момента съществуват 370 стратегически документи за районно развиване, с които не може да се образува цялостна политика и тя действително да се извършва.
Областният шеф Малина Николова показа за разискване трите препоръчани от районното министерство разновидности за статистическо разделяне на страната. Заради условията на европейската статистика следва да бъде направена смяна в обсега на регионите за обмисляне с цел да се отговори на критерия за брой население в тях. За регионите от равнище 2, популацията би трябвало да е най-малко 800 000 души, до момента в който сега Северозападният регион е под това равнище, а Северният централен се приближава до долния предел.
При присъединяване си в съвещанието на Регионалния съвет за развиване на Северозападен регион през месец март във Враца, заместник-министърът на районното развиване Деница Николова съобщи, че Северозападна България е във фокуса на държавното управление за развиване с политики и вложения. Пример за това е строителството на скоростния път Ботевград - Видин с инвестиция от 1.6 милиарда лева, която ще се осъществя в идващите години. Финансиране се обезпечава и по всички вероятни европейски стратегии, които се извършват сега. Само по линия на Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ в Северозападна България Министерство на регионалното развитие поддържа 13 града. Стремежът е да се търси по-добър метод и тактика за развиване на района, а една от тези направления е смяната на обсега на регионите от равнище NUTS 2, като опция за бъдещо установяване на посоката на вложения и финансиране.
На срещата бяха дадени разнообразни мнения и отзиви по препоръчаните разновидности, като необятното разискване с всички виновни институции и жителите даде опция за реализиране на виновен и потребен разговор с действителни резултати за област Враца.
„ Дискусията, която се организира през днешния ден, цели да се изготви мнение, отразяващо предложенията и мненията на народните представители, представителите на общините и общинските препоръки, представителите на териториалните звена, работодателските и неправителствените организации и жителите “, съобщи Малина Николова.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР