Областният управител на област Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев посрещна

...
Областният управител на област Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев посрещна
Коментари Харесай

Областният управител Илия Зюмбилев посрещна италианския посланик Н. Пр. Джузепина Дзара

Областният шеф на област Пловдив доктор инж. Илия Зюмбилев посрещна Нейно Превъзходителство Джузепина Дзара  - изключителния и пълномощен дипломат на Република Италия в Република България.
Прочетете още
Посланик Дзара бе съпроводена от Почетният консул на Италия в Пловдив Джузепе Де Франческо  и Председателя на Конфиндустрия България Роберто Санторели.

Част от тематиките, наранени при визитата бяха възстановяване на търговско-икономическите връзки и опциите за усилване на културното взаимоотношение сред Италия и България, съответно в Пловдивска област.

Обсъдиха се опциите за взаимна работа по възстановяване на инфраструктурата посредством осъществяване на плана за градска железница и обновяване на полетите от Летище Пловдив до Милано.

Почетният консул на Италия в Пловдив Джузепе Де Франческо обясни, че Пловдив може да е вторият по величина град в България, само че е първа дестинация за италианските вложители и уточни като главен проблем пред тях незадоволителната работна ръка, което води до стесняване на базите и неспособност за приемане на по-големи поръчки.

Председателят на Конфиндустрия България Роберто Санторели показа, че все още, в сдружението членуват над 250 компании, които  регистрират предприемаческа активност, възлизаща общо на 5% от Брутният вътрешен продукт на страната и обезпечават над 25,000 работни места. Тяхната съществена цел е да прибавят стойност, да създадат освен това там, където са мощни, само че изпитват компликации, свързани с дефицита на работна ръка.

Областният шеф им подсигурява бъдещото подпомагане във връзка с всички италиански вложители, показали интерес към Пловдив и региона. Сподели още, че е инициирал срещи, за предприемане на законодателни промени и бюрократично облекчение на процедурите, касаещи приемането на работни визи от жители на трети страни. „ Ще спомагам за използване на италианския опит в секторите енергетика, подвижност и машиностроене “, подчертава доктор инж. Илия Зюмбилев.

В региона на културата и туризма се акцентира на съответни хрумвания за образуване на знакови културни мероприятия, които да бъдат осъществени в гр. Пловдив и да срещнат пловдивчани с италианския обичай и просвета. Италиянският дипломат показа, че се работи по план, който цели Празникът на Италианската република да бъде отбелязван освен в София, само че и в Пловдив, поради италианската общественост, която наброява над 1500 души тук. „ Италианският институт за просвета поддържа положителни взаимоотношения с Пловдивската опера и  Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „ Проф. Асен Диамандиев “ – Пловдив, които биха помогнали за  реализирането на плана “ – добави н. прочие Джузепина Дзара.

В края на визитата се размениха протоколни дарове, придружени от положителни планове за съответни дейности.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР