Областният управител на област Пловдив Ангел Стоев награди Гайдарите от

...
Областният управител на област Пловдив Ангел Стоев награди Гайдарите от
Коментари Харесай

Гайдарите от Алтън Калофер с принос към културното наследство

Областният шеф на област Пловдив Ангел Стоев награди „ Гайдарите от Алтън Калофер “, откакто бяха вписани в Националната представителна листа на нематериалното културно завещание на Република България „ Живи човешки съкровища – България “ 2022. Това стана по време на специфична конференция на регионалния шеф и кметът на Калофер Румен Стоянов. Националната система се координира от Министерството на културата, Института за фолклор при Българска академия на науките и се осъществя със съдействието на Националната комисия на ЮНЕСКО в България.

„ Гайдарите от Алтън Калофер “ бяха определени да показват Пловдивска област за влизане в Националната система, тъй като това е една доста мощна кандидатура, която може да ни съставлява пред България и света, съобщи регионалният шеф Ангел Стоев. По думите му гайдата съпровожда всеки локален празник, инструментът е музикалната емблема на града, а калоферската традиция датира от 1911 година " Кандидатурите на регионално равнище бяха три – Празникът на розата, Кукерите от Сушица и Гайдарите от Алтън Калофер. Комисията деликатно прегледа трите кандидатури. Всяка има своите достолепия, само че гайдарите победиха на регионално равнище, по-късно на национално станаха едно от шестте " живи съкровища ", изясни Ангел Стоев. Той поздрави кмета на Калофер за това, че е основал условия читалището да се развива по един прелестен метод и да извършва ролята си на стожер за насърчаване и запазване на традицията.

„ В съвсем всяко семейство има последователност до три генерации. Много деца от града не престават да се образоват в читалището. Това прави Калофер единственият град в България, а може би и в света с толкоз доста гайдари на глава на популацията “, разяснява кметът Румен Стоянов, който също е част от фолклорния състав на града. В Калофер има 3 000 поданици, а поддържа състав от 100 гайди и в това време съхранява занаята за разработване на инструментите. Той се надява кандидатурата им да доближи и до международната листа на ЮНЕСКО.

Областният шеф връчи и специфични грамоти на калоферското НЧ „ Христо Ботев - 1869 “, която беше призната от ръководителя на състава Христина Терзиева, също по този начин на създателя на кино лентата фолклориста Мирослав Иванов и на кмета Румен Стоянов. Той благодари на всички за това, че освен съхраняват традициите, само че и ги придвижват в бъдещето като живо завещание. Ангел Стоев прикани читалищата, общините и музеите в Пловдивска област да бъдат дейни в запазване и показване на традициите и се надява, че след две години, когато е идващото девето регистриране, ще има нови мощни кандидатури от региона. Той акцентира, че „ Гайдарите от Алтън Калофер “ е третата кандидатура от област Пловдив, която е вписана в Националната система, като и трите са от Община Карлово.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР