Областният управител на Монтана Валери Димитров съобщи, че е провел

...
Областният управител на Монтана Валери Димитров съобщи, че е провел
Коментари Харесай

Търсят се средства за ремонт на язовир „Огоста“

Областният шеф на Монтана Валери Димитров заяви, че е провел редица срещи за обезпечаване на  финансиране за ремонта на язовир „ Огоста “, който се намира край Монтана и стената му е над равнището на града.

В края на август Димитров е срещнал служебния министър на земеделието Явор Гечев с проблемите по оборудванията на язовира, а в първите дни на септември се е срещнал с шефа на сдружение „ Напоителни системи “–клон Мизия инж. Генади Събков и с ръководителя на Хидротехнически район–Монтана инж. Марио Димитров.

Специалистите са декларирали, че първостепенна задача е промяна на маслото в механизма на главния изпускател, защото хидравликата на изпускателя би трябвало да работи безупречно при положение на високи води, които нормално идват напролет. Те са прецизирали, че към този момент е оповестена социална поръчка за доставка на масло и са съобщили, че количеството му е 2,5 тона. За да има опция за наблюдаване на стената на язовира, към този момент е почнало есенно разчистване на растителността по нея. Започнало е и разчистване на растителността в отводняващия канал.

Валери Димитров съобщи, че досега няма утвърдени публично средства за ремонт на язовира с решение на държавното управление, само че има направени отчети с калкулации какъв брой средства ще са нужни и за какви действия тъкмо. Той разяснява, че язовир „ Огоста “ не е рисков, само че се нуждае от ремонт заради стареене на някои от оборудванията, построени преди повече от 35 години, съобщи Българска телеграфна агенция.

Язовир „ Огоста “ се намира в покрайнините на Монтана, като стената му е на повече от 100 метра над равнището на града. Той служи като изравнител на равнището – при значителни превалявания поема дъждовните води, идващи от скатовете на Стара планина и ги задържа, след което те контролирано се изпускат в река Огоста без да основават заплаха от наводняване. Язовирът е втори по величина у нас по размер, стопанисва се от Министерството на земеделието посредством държавната компания „ Напоителни системи “.  

Валери Димитров, който беше регионален шеф и при предходното служебно държавно управление, съобщи, че срещите му в отрасловите министерства по тематиката за язовир „ Огоста “ ще продължат и се надява да бъдат отпуснати средства за ремонтни действия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР