Областният управител на Хасково Минко Ангелов покровителства мащабен канал за

...
Областният управител на Хасково Минко Ангелов покровителства мащабен канал за
Коментари Харесай

Шокиращ сигнал до Румен Радев: Областният на Хасково взима по 100 бона на месец рушвет от контрабандисти на парфюми

Областният шеф на Хасково Минко Ангелов покровителства огромен канал за контрабанден импорт от Турция на подправени парфюми, за което получава грамаден подкуп. По 100 000 лв. всеки месец прибира Ангелов за " чадъра ", който е опънал над локална мафия, занимаваща се с незаконен импорт на аромати. Това се твърди в фрапантен сигнал, подаден публично до президента Румен Радев, с копие от който Lupa.bg разполага.

Сигналът е постъпил на 7 ноември и е с входящ номер 92-00-506. Подаден е от " Българска Легия Антимафия ". Написаното в сигнала е обществена загадка в целия град. Сигурно е, че информацията си коства да бъде тествана от подчинените на президента спецслужби. Най-малко, че някой от изложените обстоятелства се удостоверяват от публична информация на Министерство на вътрешните работи.

Част от канала, чадъросан от регионалния шеф Минко Ангелов, са и иззетите на 21 октомври тази година 8333 парфюма. Ментетата са открити в два товарни микробуса, спрени за инспекция на автомагистрала Марица, край Харманли. Двамата водачи на бусовете наподобяват откровено сюрпризирани от появяването на ченгетата. Уплашени да не отнесат цялата виновност, те бързо стартират да приказват. Разказват на служителите на реда, че са мулета, чиято задача просто е да натоварят парфюмите в Одрин и да ги прекарат през границата. След това оставяли бусовете на отбивка наоколо до Симеоновград и нямали повече ангажимент.

Босовете на канала им обяснили, че няма да имат проблеми с митничарите на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево ”. Превозвачите измънкват, че това не им е първият курс. При всяко пътешестване били ескортирани от лек автомобил, чиито водач трябвало да ги предизвести, в случай че по пътя от границата до Симеоновград има полицейски патрули.

От осъществените разпити и информации на границата, криминалистите обясняват, че канала работи от началото на септември. В сигнала до Румен Радев се твърди, че месечно са внасяни към 250 000 парфюма. Ментетата  се продават на цени от по 60-70 лв. по интернет. Така уредниците на канала вършат към 17 млн. лв. оборот, от които най-малко 5 милиона е месечна облага. Извън хилядите излъгани клиенти, вредите от схемата за бюджета от неплатени мито и Данък добавена стойност са големи.



Полицията в Хасково се похвали с иззетите 8333 парфюма менте, само че уредниците на канала още не са разкрити. Знае се обаче, че " чадър " на мафията е регионалния шеф на Хасково Минко Ангелов

Срещу двамата водачи незабавно е формирано досъдебно произвеждане. Криминалисти и прокурори от Хасково стартират да разплитат незаконната скица. Събрани са оперативни данни, водещи до най-високите етажи на месната власт. Така се оказва, че настойник на организацията е регионалния шеф на Хасково Минко Ангелов.

Създаването на незаконната скица стартира още през август, няколко дни откакто Ангелов е назначен от служебния кабинет да регионален шеф. На против при него идва предприемача Емил Зайчев, с който са другари. Зайчев му споделя, че околните до него братя Маргарит и Иван Димитрови от Харманли и Петър Петков-Джигита работят с предприемач от Нова Загора, който се занимава с импорт и продажба на подправени маркови артикули, създадени в Турция. Молбата на Зайчев към регионалния шеф е да лобира пред шефа на Агенция „ Митници ” Павел Геренски.

Бизнесменът и неговите другари желали митничарите Данаил Генов и Петър Стратиев, който работят на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево ” да бъдат изместен от платно „ тежкотоварни ” на платно „ леки ” коли, като задачата е да пропущат гладко въпросните бусове с контрабандни артикули. Областният трябвало и да следи посредством своите протежета в МВР-Хасково дали има разработки за канала.

В случай, че криминалистите стартират следствие, да предизвести уредниците. В подмяна на разпънатия чадър, Ангелов ще получава от босовете по 1000 евро на всеки минал микробус със стока, като ангажимента е те да бъдат не по-малко от 50 на месец.

Ангажимента за въпросните отчисления е доказан и при среща с останалите босове на канала. Тя се организира в постройката на регионалната администрация, а на нея участват и двамата митничари Данаил Генов и Петър Стратиев. Свидетели на влизането им в офиса на Ангелов са чиновници на престъпна полиция в Хасково, които организират оперативно наблюдаване.

Няколко дни по-късно двамата митничари са преместени на трасе „ леки ” коли и контрабандата стартира да работи. До 21 октомври, когато неучастващи в схемата ченгета залавят бусовете с парфюми менте. Още на идващия ден регионалния стартира да звъни настоятелно и привиква полицейски шефове от Хасково, множеството от които са назначени с негова защита, настояват създателите на сигнала. Минко Ангелов им подрежда да лимитират следствието до равнище водачи на бусове, без да замесват двамата митничари и уредниците на схемата. Едва ли е изненада, че след извършения напън, чиновниците на Министерство на вътрешните работи, работещи по случая, внезапно стопират да търсят уредниците на контрабандния канал и техните настойници.

Дали измежду тях е регионалния шеф Минко Ангелов може да обясни една обстойна инспекция на подадения до президента Румен Радев сигнал. При положително предпочитание, полицейските чиновници, за които се твърди, че са притискани да потулят случая, може да се престрашат да проговорят. Стига да са уверени, че на най-високо равнище има действителен блян за битка с корупцията.

Минко Ангелов минава за доближен до партията на Мая Манолова. Областният шеф е непосредствен и до скандалния юрист Николай Хаджигенов, настояват източници на Lupa.bg.



Сигналът за корупция е заведен в деловодството на президента Румен Радев на 7 ноември

Eто целия сигнал, импортиран от " Българска Легия Антимафия " в администрацията на президентството на 7 ноември:









Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР