Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков пренасочи въпросите за кмета

...
Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков пренасочи въпросите за кмета
Коментари Харесай

ЦИК отказа да се произнесе по казуса с кмета на Несебър

Областният шеф на Бургас Вълчо Чолаков пренасочи въпросите за кмета на Несебър към Общинската изборна комисия в града, оповестява БНР.

Причината е, че ЦИК е отказала да се произнесе по заплетения проблем.

Чолаков твърди, че компетенциите му се изчерпват с насрочването на първата общинска сесия с новоизбраните кмет и общински съветници, на която те би трябвало да положат клетва.

Очаква се Общинската изборна комисия в Несебър да каже докога Виктор Борисов ще упражнява пълномощията си на краткотрайно изпълняващ длъжността кмет на Несебър.

Останалите въпроси, които Чолаков е сложил, е дали новият общински съвет може да назначи нов краткотрайно изпълняващ тази служба, както и по кое време пълномощията на законно определения кмет Николай Димитров могат да се смятат за прекъснати, в случай че той не постави клетва.

Според регионалният шеф на Бургас че способният орган за тълкуването на тези въпроси е ЦИК.

" Отговорът на всички мои питания към ЦИК е, че същата е правоприлагащ орган и не е способена да пояснява, респективно - да показва мнение по Закона за локалното самоуправление и локалната администрация. Аз естествено няма да влизам в неприсъствен спор с никого по въпроса - всеки схваща неговата си работа. Тази, от която аз разбирам, към сегашния миг, като регионален шеф съм я приключил ", съобщи той.

В Общинската изборна комисия още не са получили писмото на Чолаков, в което той упорства за изясняване на случая с кмета на Несебър.

Припомняме, до заплетения проблем се стигна, откакто дни преди първия тур на изборите претендентът за кмет Николай Димитров и още четирима души бяха арестувани, а на Димитров беше повдигнато обвиняване като началник на проведена незаконна група за пазаруване на гласове.

Миналата седмица Специализираният апелативен съд остави Димитров в ареста до внасянето на ново искане за смяна.

На първия тур на локалните избори Николай Димитров завоюва 62% от поддръжката на гласоподавателите.

Преди дни стана ясно, че oблacтният yпpaвитeл нa Бypгac e cвиĸaл зa 11 нoeмвpи зaceдaниe нa нoвия Oбщинcĸи cъвeт в Несебър, нa ĸoeтo ĸмeтът и общинските съветниците дa вcтъпят в длъжнocт. Съдът обаче отхвърли да промени мярката за неотклонение на Димитров.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР