Областният управител Малина Николова проведе вчера първата работна среща на

...
Областният управител Малина Николова проведе вчера първата работна среща на
Коментари Харесай

Нов областен координационен център в образователната сфера заседава във Враца

Областният шеф Малина Николова организира през вчерашния ден първата работна среща на новосъздадения Областен координационен център за действие на Механизъм за взаимна работа на институциите по обгръщане и включване в просветителната система на деца и възпитаници в наложителна предучилищна и учебна възраст. На срещата участваха началникът на Регионалното ръководство по обучение, кметове на общини от област Враца, специалисти, ръководители на екипите за обсег, представители на Министерство на вътрешните работи – Враца и на РДСП- Враца. Участие във форума взеха и представители на компания „ ОРАК Инженеринг “, отговарящи за софтуерните решения по осъществяване на Механизма.
„ Създаването на Областен координационен център е от значително значение за действието и осъществяването на дейностите на Механизма, който с Постановление №100 на Министерски съвет от 8 юни 2018 година става непрекъснато настоящ и се ползва във връзка с децата и учениците, които не са обхванати в просветителната система, за които има риск от отпадане от учебно заведение и детска градина или са напуснали прибързано просветителната система. Важно е да отчетем, че взаимните старания на всички институции и работата на екипите имат триумф и в класните стаи са върнати деца и възпитаници, подлежащи на наложително предучилищно и учебно образование. Създаването на междуинституционалния център е още една положителна стъпка, защото посредством него ще се реализира съгласуваност и интензивно ще бъдат подпомагани районните структури на министерствата и представителите на администрации “, подчертава при започване на срещата Малина Николова.
Началникът на Регионалното ръководство на образованието – Враца Галина Евденова открои главните провокациите пред институциите по обгръщане и включване в просветителната система на деца и възпитаници в наложителна предучилищна и учебна възраст. Благодарение на взаимните старания на институциите и по данни на Регионалното ръководство, се резервира трайно наклонността за понижаване броя на отпадналите възпитаници. За образователната 2017/2018 година броят им е 55, съвсем на половина от образователната 2012/2013 година. В дейностите по реализиране на Механизма, на територията на област Враца работят 41 екипи за обсег и вследствие на подхванатите ограничения, в учебно заведение са върнати общо 115 възпитаници. Отчетени са главните ограничения и действия по работата на институциите за обгръщане и включване в просветителната система на деца и възпитаници. Издадени са общо 86 административни актове по Закона за учебното и предучилищното обучение от кметовете на общини на родители, които не са записали децата си в просветителната системата и които подлежат на наложително предучилищно и учебно образование. В резултат на наложените санкции, в класните стаи са върнати 30 възпитаници.
Набелязани са ограниченията за ефикасна работа на екипите за осъществяване на Механизма. Една от главните насоки е провеждането на районни информационни акции в поддръжка на Механизма за представянето на дейностите като целенасочена, дълготрайна, решителна политика на държавното управление за противопоставяне на отпадането от просветителната система и повишение на обсега, доверието в институциите, престижа на учителите, информиране на родителите и смяна на настройките, както и отбрана на правото на обучение на децата и учениците.
На срещата, представителите на „ ОРАК Инженеринг “ дадоха спомагателна информация и насоки за работа на специалистите с Информационната система за реализация на Механизма.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР