Областният управител инж. Маринчо Христов проведе среща с жители от

...
Областният управител инж. Маринчо Христов проведе среща с жители от
Коментари Харесай

Жители от сливенския кв. „Надежда“ инициираха среща с областния управител

Областният шеф инж. Маринчо Христов организира среща с поданици от кв. „ Надежда “, на която участваха шефът на „ ВиК-Сливен “ ООД Пламен Трифонов и специалисти от ВиК асоциацията. Срещата бе инициирана по молба на жители от квартала, а мотивът бе търсене на решения на казуса с постоянното доставяне на квартала с питейна вода.

„ Надявам се, че с днешната среща ще поставим основите на нещо което имам вяра, че ще се построява във времето, имайки поради това, че казусът с водата е доста сериозен, като всеки различен проблем в „ Надежда “. Вие знаете, че обратно във времето нещата по него не са се движили, поради нерегламентираното застрояване и неналичието на документи за благосъстоятелност, което носи спомагателни административни усложнения и не на последно място неналичието на всевъзможни капиталови действия и надзор в тази посока. Проблемът е изразен с непрекъснатите повреди в поради мощно амортизираната ВИК система в квартала, които водят до огромните загуби на вода. Климатът се трансформира, водата стартира да изчезва, което води със себе си потребността от усилване на нашата отговорност да я пестим, тъй като тя е скъп запас и национално благосъстояние, което би трябвало да пазим “.

С тези думи регионалният шеф сложи начало на диалога, като не пропусна да подчертава пред жителите, че те както и всички останали жители са част от обществото, което им подсигурява права при съблюдаване на съответните закони.

„ По калкулации, кв. „ Надежда “ изразходва вода колкото трите най-големи квартала- " Сини камъни ", " Българка ", " Дружба ", а повода за това е броят на консуматорите там, както и непрекъснатите течове по мрежата “ сподели шефа на ВиК сдружението Пламен Трифонов. Той разясни, че са търсени разновидности за зареждане на популацията там и с отчитането на изразходваната от него вода, като единия от тях е основаване на сдружения от жителите на всяка улица, което в следствие се е оказало юридически невероятно заради обстоятелството, че такива сдружения могат да бъдат учредени, единствено при съществуване на документи за благосъстоятелност върху парцелите, които ще вземат участие в тях.

Според него и специалиста от ВиК асоциацията Петър Митев, главната причина за честите повреди и съпътстващите ги съществени загуби е остарялата водопреносна мрежа в квартала, която не е подменяна от полагането ѝ още преди 1980 година Според тях решението се крие в основаването и осъществяването на огромен план за цялостна реорганизация на ВИК мрежата и канализация, което да се трансформира в главен ангажимент на Община Сливен.

По време на съвещанието бяха разисквани още проблеми по тематиката, касаещи отчитането на изразходваната вода, както и непокритите отговорности към ВиК оператора.

Гражданите от кв. „ Надежда “ споделиха, че имат предпочитание да спомагат на сдружението и на всички институции, с цел да излязат бързо от казуса с съответно решение, което да им сътвори естествени условия за живот. Срещата завърши с ангажимент на всяка от участващите страни да спомага за разрешаването на казуса в границите на компетенциите и дадените им пълномощия от закона.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР