Областният щаб за борба с грип и ОРЗ в област

...
Областният щаб за борба с грип и ОРЗ в област
Коментари Харесай

Малина Николова: 724 медицински лица във Врачанско искат да се ваксинират срещу COVID-19

Областният щаб за битка с грип и ОРЗ в област Враца организира съвещание в електронна среда, на което бяха разисквани идните действия за образуване на имунизационната акция против COVID-19. Заседанието беше управлявано от регионалния шеф Малина Николова. Имунизационната акция на регионално равнище се управлява в сходство с Националния проект за имунизиране, Регионалния проект за имунизиране в Район 1 и Пътна карта на имунизационния развой с ваксина против COVID-19 в Район 1- за областите Видин, Монтана и Враца.
В другите етапи от акцията бяха разисквани подходи за нейната реализация, виновните институции и стационарните и мобилни места за имунизация.
Във Фаза I, която напълно се провежда от РЗИ – Враца, се ваксинира медицински личен състав на лечебни заведения за извънболнична и болнична помощ, медицински експерти по здравни грижи, лекари по дентална медицина, фармацевти, асистент фармацевти и различен спомагателен личен състав, декларирали предпочитание за ваксина против COVID-19. Желаещите да се ваксинират в тази група все още са 724 лица /36 %/ от подлежащите на имунизация 2013 лица по данни на РЗИ – Враца. До момента в област Враца са направени ваксини на 350 лица от тази група.
Имунизациите се правят в разкритите профилирани имунизационни кабинети:
РЗИ – Враца – стационарен, локализиран на етаж I в постройката на РЗИ;
"Многопрофилна болница за интензивно лекуване "Хр. Ботев " АД - Враца;
"Многопрофилна болница за интензивно лекуване - Мездра " ЕООД;
"Многопрофилна болница за интензивно лекуване - Бяла Слатина " ЕООД;
"Многопрофилна болница за интензивно лекуване "Св. Иван Рилски " - Козлодуй " ЕООД;
"Първа частна многопрофилна болница за интензивно лекуване - Враца " ЕООД;
"Специализирана болница за дълготрайно лекуване и рехабилитация на вътрешни заболявания - Мездра " ЕООД;
"Специализирана болница за дълготрайно лекуване на белодробни заболявания - Роман " ЕООД;
"Специализирана болница за интензивно лекуване на пневмофтизиатрични болести - Враца " ЕООД;
"Специализирана очна болница за интензивно лекуване - Ралчовски " ЕООД - Враца;
"Център за психологично здраве - Враца " ЕООД;
"Център за кожно - венерологични болести - Враца " ЕООД;
"Комплексен онкологичен център - Враца " ЕООД;
Център за незабавна здравна помощ - Враца;
„ ДКЦ 1 - Враца “ ЕООД;
Нов медицински център ЕООД;
МЦ „ Орбита “.
Потребители и личен състав на обществени институции, педагогичен и непедагогически експерти са лицата, непринудено декларирали предпочитание за имунизация, участници във Фаза II. За тях се планува друг метод за имунизация – на място, в съществуващите медицински кабинети, които дават отговор на условията за съоръжение и съществуване на нужната техника. Фаза II от имунизационната акция ще се реализира взаимно от РЗИ – Враца и общинските администрации, за което общините имат задача до края на седмицата да показват проекти за деяние.
„ В идната Фаза II от имунизационната акция, на този стадий, разполагаме със описи на искащите да се имунизират, както и информация за съществуващите здравни кабинети, осигуреността им с нужното съоръжение и медицински личен състав в обществените услуги, детските градини и учебни заведения. Предстои много работа, обвързвана с създаването на графици, установяване на транспортни схеми, образуване на екипи от медицински сестри, с които общините могат да сключат съглашения, установяване на екипи от ЦСМП, които ще бъдат разполагаем по време на имунизациите. Всичко това би трябвало да бъде написано в общински проекти “, даде насоки регионалният шеф Малина Николова.
427 педагогичен /17.49 %/ и 82 непедагогически /5.89 %/ експерти от област Враца са декларирали предпочитание за имунизация против COVID-19. Данните са предоставени на регионалния шеф Малина Николова от Регионалното ръководство на образованието и са към 8 януари 2021 година От обществените услуги в региона, 36 са искащите от личния състав и 144 от потребителите за имунизация по данни на РДСП – Враца. Процесът е отворен и искащите да се ваксинират могат да заявят своето искане и на идващ стадий.
Във Фаза III /за чиновници, участващи в поддържане на действието на съществени за публичния живот дейности/ Фаза IV /за възрастни хора на и над 65-годишна възраст и лица с съпътстващи хронични болести, имунокомпроментирани или лица с вторични имунни дефицити/ и Фаза V /за уязвими групи от населението/ РЗИ – Враца, общините, лечебните заведения за извънболнична и болнична помощ и общопрактикуващите лекари ще работят взаимно в организацията на акцията. За задачата ще работят стационарни и мобилни имунизационни кабинети на територията на цялата област Враца.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР