Областният съвет на БЧК Добрич и РЗИ Добрич активно се

...
Областният съвет на БЧК Добрич и РЗИ Добрич активно се
Коментари Харесай

БЧК Добрич и РЗИ се включват активно в кампанията за подкрепа на донорството

Областният съвет на БЧК Добрич и РЗИ Добрич интензивно се включват в Националната акция в поддръжка на донорството и трансплантацията „ Да! За живот! “. Тя се организира от 5 ноември до 5 декември т.г. Осъществява се от чиновници и доброволци на Българския Червен кръст и Българския юношески Червен кръст посредством разпространение на донорски карти.

Всяка карта е прикрепена към брошура, на която са разказани законовата основа за трансплантация на органи, тъкани и кафези, както и въпроси и отговори: Какво е донорството на органи? Какво е трансплантацията? На кого оказваме помощ, дарявайки органи? Възможно ли е да бъде дарен орган приживе? Колко хора в България чакат за трансплантация? Каква е гаранцията, че тази карта няма да разреши взимането на органите ми преди настъпване на мозъчна гибел? Какво значи „ мозъчна гибел “ и каква е разликата сред „ кома “ и „ мозъчна гибел “?

В България няма законово открит механизъм за обявление на изрично единодушие за донорство. Всеки пълновръстен жител може да съобщи волята си, като попълни „ Донорска карта “. Тази карта обаче няма правна стойност. Тя по-скоро има тежест пред околните, чиято е последната дума при положение, че човек изпадне в положение на мозъчна гибел. Ето за какво е належащо те да бъдат осведомени за изразеното мнение приживе. Попълвайки „ Донорска карта “, се показва кардинално единодушие за донорство и се уведомява фамилията! Донорската карта остава в лицето! Няма възрастова граница за донорите. Достатъчно е органите, които са взети, да дават отговор на медицинските условия.

Както във връзка с всяка друга област в човешкия живот, по този начин и във връзка с донорството може да се трансформира мнението. Ако човек има „ Донорска карта “, задоволително е да я унищожи. След което, в случай че реши друго, може още веднъж да се сдобиете с такава. По-важното е околните да знаят по тематиката.

Регистрираните в България вероизповедания възприемат донорството като демонстрация на любов и съпричастие към близък.

Допълнителна информация може да се откри на уеб страницата на Националната акция в поддръжка на донорството и трансплантацията: http://www.zajivot.bg или на уеб страницата на Изпълнителна организация „ Медицински контрол “, трансплантации: https://iamn.bg

Мнения, оферти, въпроси по отношение на Кампанията и за донорство и трансплантация могат да се насочат към Министерството на здравеопазването или Изпълнителна организация „ Медицински контрол ” на посочените контакти в уеб страницата: http://www.zajivot.bg.

До 5-ти декември т.г. всеки искащ от област Добрич би могъл да получи „ Донорска карта “ в постройката на БЧК в гр.Добрич на ул. “От. Паисий “ №19 от 9.00 до 17.30 ч., а в общинските центрове посредством Председателите на БЧК по места.

Доброволци на БЧК/БМЧК в Добрич ще популяризират донорски карти на 8-ми ноември пред постройката на БЧК и на кръстовището на бул. “Добруджа “ и ул. „ О.Паисий “ от 12 до 13 ч.; на 27.11. – пл. “Свобода “ 11.30. - 13.30 ч. /dnews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР