Областният пчеларски съюз /ОПС/ в Плевен внася утре в Консултативния

...
Областният пчеларски съюз /ОПС/ в Плевен внася утре в Консултативния
Коментари Харесай

Пчелари внасят девет искания в защита на пчелите от отравяния

Областният пчеларски съюз /ОПС/ в Плевен внася на следващия ден в Консултативния съвет по пчеларството към МЗХГ девет претенции за промени в законодателството и нормативната уредба в отбрана на живота на пчелите от отравяния. Това съобщи за Българска телеграфна агенция доцент Юлиян Станчев - ръководител на Оборотна помпена станция.Той посочи, че персонално ще аргументира проблемите пред съвета на съвещанието на следващия ден.

Първо е изведено искането да бъде инкриминирано отравянето на пчели, като се дефинира за закононарушение и се включи в Наказателния кодекс.

Настоява се за по-високи глоби при определяне на нарушавания на законите за отбрана на растенията и за пчеларството, и на Наредба 13 на МЗХГ, както и да се лишава правото на дотация на стопани, които са направили действието.Предлага се конфискуване в изгода на страната на земеделска техника, с която е осъществено закононарушението, и лишаване на свидетелството за растителнозащитни мероприятия, както и изпращане на нарушителите на проверочен изпит.

Според доцент Станчев е ясно, че би трябвало да се въведе система за следене на придвижването на земеделската техника и да се увеличи кадровият потенциал на службите " Растителна отбрана ".

Пчеларите от Плевенско са безапелационни, че при открити повторни случаи на отравяния на пчели трябва да се лишава правото за практикуване на земеделска дейност за избран интервал, даже вечно, съобщи ръководителят на регионалния съюз.

По груби калкулации в района са отровени най-малко 5000 пчелни фамилии тази пролет, сподели доцент Юлиян Станчев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР