Областния план за защита при бедствия ще бъде актуализиран. Това

...
Областния план за защита при бедствия ще бъде актуализиран. Това
Коментари Харесай

Актуализират Областния план за защита при бедствия

Областния проект за отбрана при бедствия ще бъде обновен. Това стана ясно по време на съвещание на Областния съвет за понижаване на риска от бедствия.

Според регионалния шеф на Пловдив Ангел Стоев, в бюджетите на общините и страната би трябвало да се заделят всяка година средства за обезпечаване на проводимостта на речните корита и за гарантиране на техническата редовност на язовирите. Същото по този начин по поречието на всички по-големи реки би трябвало да се изградят системи за ранно предизвестие, сходно на тази, която има по р. Чая.

Необходимо е още общините да поддържат в непрекъсната висока степен на подготвеност доброволните си формирования и да употребяват тяхната експертиза. Според Стоев, огромните общини като Пловдив е целесъобразно да изградят свои професионални формирования като тези на Столична община и да ги оборудват с съвременна техника. Ръководителят на непринудено формирование „ Пловдив 112 “ към община Пловдив Атанас Даков добави, че при сходни бедствия общинските щабове би трябвало да работят в засилена съгласуваност с Националната асоциация на доброволците, от която могат да получат сериозна помощ.

Според разбора на „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ в Пловдив, актуалните проекти на общините не регистрират всички опасности от бедствия, изключително тези в дребните обитаеми места. Затова е нужно всяка община би трябвало да излезе от нереалното писане на проекти и да направи риск-регистър за всички обитаеми места на своята територия, след което те да влязат в регионалния проект.

По време на срещата беше разисквана и още една от незабавните задания в тази тенденция - да се обезпечи ранното обявяване на популацията посредством известия на мобилните телефони, като това може да се реализира от страната посредством договореност с операторите.

Областният проект за отбрана при бедствия ще бъде обновен до края на октомври, като в него ще бъдат регистрирани всички оферти на Областния съвет.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР