Областния кризисен щаб решава за мерките Заради ръст на болните

...
Областния кризисен щаб решава за мерките Заради ръст на болните
Коментари Харесай

Бургас пред грипна епидемия, РЗИ предлага и ваканция за децата

Областния спешен щаб взема решение за ограниченията

Заради растеж на болните от остри респираторни болести и грип в Бургас, се чака на изключително съвещание на Областния спешен щаб да бъде оповестена грипна зараза. Ще се реши и дали учениците да са във почивка. Пред Българска национална телевизия доктор Мирослава Киселкова от РЗИ – Бургас заяви, че има доказани четири случая от Националния център по заразни и паразитни заболявания на грип А от пандемичния вирус.
 
„ Ще се съберат здравните управляващи и представители на общините в област Бургас, а по този начин също и от Инспектората по обучение. Те ще проучват всички данни, а през днешния ден РЗИ ще предложи да бъде оповестена грипна зараза в Бургас и района “, разясни кореспондентът Давид Сукнаров. 

„ От началото на 2023 година се следи повишение на случаите на остри респираторни болести, на грип и надлежно на заболеваемостта. Анализът демонстрира, че сме в предепидемичен интервал. Изготвя се и отчет към регионалната администрация, с цел да се направи предложение за оповестяване на грипна зараза в района “, съобщи доктор Киселкова. 

„ За седмицата 2 - 8 януари болните са 383. заболеваемостта е 194,11 промила. В зараза се влиза, когато случаите станат 467, а заболеваемостта – 236,68 промила “, изясни тя. 

„ Най-висока е заболеваемостта от ОРЗ и грип при децата от 0 до 4 години, следват децата от 5 до 19 години, а минимум е заболеваемостта във възрастовата група от 30 до 64 години. Така, че при децата е най-висока заболеваемостта “, разяснява специалистът от РЗИ-Бургас.

„ Ако през днешния ден бъде оповестена грипна зараза, ще бъдат прекратени плановите интервенции, свижданията и ще бъде засилен филтъра в детските градини и ясли. Ще бъдат спрени и профилактичните прегледи и имунизации. Предлагаме прекъсване на децата от учебно заведение, само че тази мярка би била ефикасна, в случай че те си останат в действителност у дома, а не се събират и да си обменят вируса “, добави тя. 

Според нея, в случай че бъде оповестена грипна зараза, срокът ще е една седмица. През това време ще се проследят данните и ще се реши дали да бъде продължена или да се приключи. 
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР