Областната управителка Вяра Тодева върна в четвъртък решенията на Столичния

...
Областната управителка Вяра Тодева върна в четвъртък решенията на Столичния
Коментари Харесай

Областната управителка върна решението за разпределението на комисиите в СОС. ГЕРБ и БСП искат оставката ѝ

Областната шефка Вяра Тодева върна в четвъртък решенията на Столичния общински съвет (СОС) за избор на съставите на непрекъснатите комисии, както и на заместник-председателите на СОС.

Новината идва, откакто на 9 февруари обединението " Продължаваме промяната - Демократична България - Спаси София " (ПП-ДБ-СС), която за общински съветници, загуби ръководството на съвсем всички комисии в Столичния общински съвет (СОС).

Тогава съветът реши, че комисиите ще бъдат ръководени главно от ГЕРБ и Българска социалистическа партия , с поддръжката на " Синя София ", Има Такъв Народ, Вътрешна македонска революционна организация и четирима отделили се от " Възраждане " .

" Налице са основни процедурни нарушавания, които постановат преразглеждане на взетите решения ", се споделя в прессъобщение на регионалната администрация.

" Необосновано е свикано „ изключително съвещание “, без да е посочена нито една причина за така наречен „ извънредност “. Не са спазени условията за периоди и авансово даване на материалите на общинските съветници, което е спънка за вземането на осведомено и обосновано решение. Заседанието е ръководено без даден мандат от определения ръководител на СОС ", написа още в прессъобщението.

Според разпределението на комисиите, гласувано късно вечерта на 8 февруари след 12-часово съвещание, всички значими комисии бяха получени от ГЕРБ - финанси, стопанска система, обучение и просвета. Българска социалистическа партия пое комисиите по превоз и опазване на здравето, отцепниците от “Възраждане ” - архитектура и Има Такъв Народ - инженерната комисия. Също по този начин беше повишен броят на съветниците в комисиите по този начин, че ПП-ДБ-СС да няма цифров превес.

От ПП-ДБ-СС дефинираха решението на Тодева като вярно и споделиха, че отчетът на Карлос Контрера от Вътрешна македонска революционна организация, с който беше препоръчано въпросното систематизиране на председателските места в комисиите, е заведен в деловодството " след всевъзможни вероятни периоди в 18:38 ч., а е ориентиран към съветниците в 19:59 ч., откакто към този момент елементи от него са били гласувани ".

От обединението споделят, че с тях не е коментиран въпросът с управленията на комисиите, както и, че не им е оставено време да се срещнат с отчета, макар че по устав би трябвало да имат три дни.

Общинският консултант от ГЕРБ Антон Хекимян сподели, че ще изиска от името на партията оставката на Тодева и добави, че съгласно него това може да се случи по време на ротацията на премиерския пост, която следва през март.

„ Това е очевидна форма на политически рекет. Политическа партия посредством регионалния си шеф се пробват да окажат влияние върху общинските съветници от всички партии, с цел да получат повече председателски места ”, сподели общинският консултант от ГЕРБ Георги Георгиев .

Общинските съветници от Българска социалистическа партия също подлагаха на критика решението на Тодева и желаеха оставката ѝ, потвърждавайки, че саботира работата на СОС. Според Българска социалистическа партия по закон решенията, взети от съвета за избор на ръководители, заместник-председатели и състав на комисиите към СОС, са необжалваеми.

Трудностите СОС да проработи не престават към този момент четвърти месец след локалните избори в края на октомври. Съветът не можеше да избере ръководител до 8 февруари, когато от осмия опит съветниците излъчат подобен - Цветомир Петров от ПП-ДБ-СС. Той ще извършва функционалността краткотрайно до края на юли, като беше оповестено, че за това е реализиран цялостен консенсус от всички партии.

На същото съвещание, бяха определени и зам.-председателите - Бойко Димитров от ПП-ДБ-СС, Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС, Диана Тонова от " Българска социалистическа партия за България ", Вили Лилков от " Синя София " и Севделина Петрова от „ Възраждане “.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР