Областната управа на гръцките острови в Северноегейско море обяви, че

...
Областната управа на гръцките острови в Северноегейско море обяви, че
Коментари Харесай

Гърция не иска парите на ЕС, а да се отърве от мигрантите

Областната администрация на гръцките острови в Северноегейско море разгласи, че не желае парите на Европейския съюз, а да няма мигрантски лагери на тяхна територия.

"Фондовете от политиката на доближаване на Европейския съюз в поддръжка на обществената и професионална интеграция на мигранти и бежанци няма да разрешат проблемите, с които се сблъскват гръцките острови, където има лагери, сподели шеф на района в Северноегейско море Константинос Муцурис.

Той изясни, че от шест години не са виждали взаимност и би трябвало сами да се оправят с казуса. А казусът са хиляди мигранти.

"Гърция не сподели взаимност, Европа не сподели взаимност “, оплака се Муцурис пред EURACTIV.

Финансовият интервал от 2021 до 2027 година на политиката на Европейски Съюз за понижаване на обществените и териториалните разлики сред районите планува финансиране за локални тактики за интеграция на мигранти. Фондът за леговище и миграция ще се концентрира върху краткосрочните потребности на мигрантите при идването им, до момента в който дълготрайната политика на доближаване ще поддържа тяхната обществена и професионална интеграция.

“Да, хубаво е да имаш тези пари, само че не е всичко. Предпочитаме да не разполагаме с тези средства, само че да нямаме проблем с имиграцията тук “, сподели Муцурис.

Евродепутатите разискаха в сряда обстановката на гръцките острови и проектите за основаване на нов център за приемане и идентификация на остров Лесбос.

В спор с представители на Европейската комисия и неправителствената организация Гръцки съвет за бежанците, Комитетът за цивилен свободи прегледа най-новите данни за броя на хората, които идват и остават в приемните и незабавните приюти, и направи оценка на филантропичната обстановка на място. В момента в Егейските острови има към 18 500 мигранти и търсещи леговище.

Европейската комисия планува с присъединяване на органи на Европейски Съюз и гръцките управляващи основаване на нов център за приемане на остров Лесбос до началото на септември 2021 година Планът беше координиран след пожара, унищожил лагера Мория през септември м.г. Проектът би трябвало да способства за предлагането на съответни условия за приемане на търсещите леговище, като в същото време подсигурява нужния скрининг и идентификация и че процедурите за леговище и връщане се ръководят по-бързо. Това обаче не устройва локалните поданици. Те не желаят лагерът да бъде построен още веднъж.

Отговорът на Европейски Съюз на филантропичната рецесия след разрушаването на лагера в Мория беше в центъра на пленарния спор с комисар Илва Йохансон директно след пожара, на 17 септември 2020 година Миналата седмица евродепутатите още веднъж направиха оценка на пленарното съвещание за ситуацията на бежанците и мигрантите в външните граници на Европейски Съюз.

Комитетът за цивилен свободи неведнъж приканва Европейски Съюз и гръцкото държавно управление да одобряват ограничения за възстановяване на изискванията на живот на бежанците на Беломорските острови и да подсигуряват, че молбите им за леговище се обработват безпроблемно.

Настоящите разтърсвания към граничната организация на Европейски Съюз Фронтекс, която бе упрекната, че е прибирала бежански лодки, провокира вътрешно следствие, както и апели от Европейския парламент за повече бистрота, с цел да се подсигурява зачитането на правата на индивида.

Засега казусът с бежанците и мигрантите на европейско равнище остава неуреден.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР