Областната МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово отправи апел за

...
Областната МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово отправи апел за
Коментари Харесай

Болницата в Габрово призова за даряване на кръвна плазма

Областната МБАЛ „ Д-р Тота Венкова “ – Габрово насочи зов за даряване на рековалесцентна плазма, която е извънредно значима при лекуването на тежките случаи на COVID–19, които са на лекуване в здравното заведение.

" Това могат да бъдат донори, които към този момент са преболедували ковид. Доброволците би трябвало да показват позитивен резултат от PCR тест или бърз антигенен тест, като е належащо да са минали най-малко 40 дни от позитивния резултат ", изясняват медиците.

Зачита се и позитивен тест за антитела SARS- COV 2. Тестовете би трябвало да са от лицензирани лаборатории. Ако преболедувалите нямат изброените проби, могат да показват епикриза от болнично заведение, амбулаторен лист или различен документ от персонален доктор, който потвърждава диагнозата COVID-19.

Дарителите би трябвало да са клинично здрави и да не одобряват редовно лекарства. Ако им е била назначена антикоагулантна терапия след лекуване, би трябвало да са минали най-малко 5 дни от последния банкет.

Дарителството може да стане под две форми- общоприетоо кръводаряване и посредством плазмафереза в РЦТХ Плевен. Всички предварителни проучвания и разяснения стават в Кръвния център на МБАЛ „ Д-р Тота Венкова “ – Габрово.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР