Oбластната администрация на София не може да се ангажира с

...
Oбластната администрация на София не може да се ангажира с
Коментари Харесай

Областният управител на София не се ангажира със срок за преместването на Паметника на Съветската армия тази година

Oбластната администрация на София не може да се ангажира с съответен период за преместването на Паметника на Съветската войска в границите на тази година . Това обявиха от Областната администрация в своя позиция до медиите.

От отговора на Националната изложба излиза наяве, че вероятно експониране на детайли от монумента в Музея за изкуството от интервала на социализма ще е допустимо след правенето на голям брой спомагателни експертни оценки и разбори. Необходим е геофизически и геологически разбор на терена и подземната му част, с цел да се реши дали монументът може да бъде устойчиво подложен. Необходим е и инженерен план, обясниха още от Областната администрация.

По данни от Националната изложба, все още не са ясни точният диаметър и точното тегло на част от орнаментите на паметника - данни, които наложително би трябвало да участват в плановата документи за построяването на „ Паметника на Съветската войска “. Тази документи беше изискана от Столична община. От получения отговор излиза наяве, че нужните бумаги не са открити " след осъществена служебна инспекция в механически списък на направление " Архитектура и градоустройство ", както и че има позволена процедура по възобновяване им.

Обърнато е и внимание на издадената заповед на основния проектант на столицата от март тази година за премахването на разместените и компрометирани облицовъчни плочи с надиса от Паметника, както и ограничението на достъпа до обекта.

Областният шеф на област София Вяра Тодева подхваща нужните дейности за възобновяване на плановата документи на Паметника, както и за проучване на опцията скулптурните фигури и барелефи от монумента да бъдат експонирани на територията на Националната изложба , обясниха още от регионалната администрация.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР