Областна администрация – Габрово и Община Дряново си партнират като

...
Областна администрация – Габрово и Община Дряново си партнират като
Коментари Харесай

Регионалният етап за събора в Копривщица ще се състои на 19 юни в Дряново

Областна администрация – Габрово и Община Дряново си партнират като уредници на районния стадий на събора за национално творчество, който предхожда националния събор в Копривщица.

Събитието ще се организира на 19 юни 2022 година, на откритата сцена на площад „ Ларгото “ в Дряново, а началният час е 10:00. На сцената ще се изявят самостоятелни и групови реализатори, представители на 11 читалища от четирите общини на област Габрово – Габрово, Дряново, Севлиево и Трявна. Публиката ще може да се наслаждения на достоверен български фолклор, ще бъдат показани носии- женска празнична и мъжка, както и присъщи за района песни и танци.

Основното условие към изпълнителите е да показват обичаен фолклорен песенен и инструментален репертоар от Габровска район. Не се позволяват участници, чийто репертоар не е достоверен, а се състои от творби на обработения фолклор. Авторитетно жури ще дефинира участниците, които ще показват област Габрово по време на XII издание на Националния събор в Копривщица през 7-9 август. Журито е в състав: ръководител доцент Наталия Рашкова – етномузиколог, лекар по изкуствознание, доцент от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българска академия на науките, дълготраен началник на Секция „ Етномузикология и етнохореология “ и членове: Павлина Дамянова, организатор отдел „Духовна култура“ в РЕМО „ Етър “ – приключила „Етнология“ и „Управление на културното наследство“ в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и гл. ас доктор Ана Борисова Стефанова – приключила „ Педагогика на образованието по музика ” във ВТУ „ Св. св. Кирил и Методий ”.

Националният събор на българското национално творчество в Копривщица се организира от 1965 година насам, а от 2016 година е вписан в Регистъра на положителните практики за запазване на нематериалното културно завещание на ЮНЕСКО.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР