Областите в страната, където е обявена грипна епидемия, са: Пловдив

...
Областите в страната, където е обявена грипна епидемия, са: Пловдив
Коментари Харесай

Грипът настъпва: Два случая на „флурона“ у нас, още области са в епидемия ОБЗОР

Областите в страната, където е оповестена грипна зараза, са: Пловдив (19-30 януари), Ловеч (18-24 януари), Пазарджик (18-24 януари), Габрово (за интервала 18-24 януари), Стара Загора (за интервала 17-23 януари), Шумен (за интервала 13-18 януари) и Бургас (за интервала 12-17 януари). Считано от 18 януари епидемиологичната конюнктура в област Бургас отпада.

Още през днешния ден ще вземем решение за оповестяване на епидемиологична конюнктура в Пловдив. Там към този момент учениците ще продължат да учат, тъй като процентът на отсъстващите не е доста висок. Но евентуално ще се вземе решение и за спиране на образователния развой. Това сподели по-рано основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев на брифинг пред медиите по отношение на настоящата епидемиологична конюнктура в страната. Малко по-късно стана ясно, че на територията на област Пловдив е оповестена грипна зараза, като краткотрайни противоепидемични ограничения се вкарват за интервала от 19 до 30 януари.

П очти са достигнали епидемиологични стойности във Варна, Ямбол, София област и Добрич. Много е евентуално те да са идващите до края на седмицата, само че всички решения ги вземат щабовете на база на обстановката, уточни Кунчев.

Няма възрастова група, в която да няма случаи на грип, няма такива, за които да кажем, че са защитени, само че ние следим тези, за които би било максимален риск. Освен децата в ученическа и в градинска възраст, следим и хората над 65 години, които са с по-висока заболеваемост и с по-голям % на затруднения, посочи той.

Водещ е вариантът H1N1 " Виктория ", който заема 59% от всички случаи. Симптомите на грипа имат класическа картина - бързо развиване, стига се до бронхити и пневмонии. Другата седмица евентуално съвсем половината области в България към този момент ще бъдат в зараза, само че ще стартират една по една както област Бургас да излизат от тази обстановка.

От Националния център по заразни и паразитни заболявания оповестиха за два случая на коинфекция сред грипен вирус и SARS-CoV-2.

Комбинацията на двата вируса експертите нарекоха „ флурона “ (от британската дума за грип и коронавирус).

Симптомите на „ флурона “ са като на грип – висока температура, кашлица, обща уязвимост. При пациентите се вижда и смяна във усета – някои артикули могат да ни се сторят горчиви или прекомерно безвкусни

Временните противоепидемични ограничения във връзка с здравната система включват: прекратяване на плановите съвещания на бременни дами и деца, прекратяване на профилактичните прегледи, наложителните имунизации и реимунизации. Временно се преустановяват и свижданията в лечебните заведения. Засилва се провеждането на всекидневен филтър в детските заведения, като не се позволяват до работа болни лица от личния състав.

Лечебните заведения следва прецизно да съблюдават условията на Наредба 3/08.05.2013 година за одобряване на медицински стандарт по предварителна защита и надзор на вътреболнични инфекции, в това число усилване на контрола по достъп на външни лица, носене на защитни маски, стерилизация.

За съответния интервал на оповестена грипна зараза образователният развой се прекратява в областите Ловеч, Пазарджик, Стара Загора и Шумен.

Министерството на здравеопазването припомня, че целесъобразно е спазването на нефармацевтичните противоепидемични ограничения като носене на защитна маска за лице, честа хигиена на ръцете и спазването на физическа отдалеченост – ефикасни както за предотвратяване от COVID-19, по този начин и от други инфекции, излъчени по въздушно-капков път като грип и ОРЗ.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР