Областите, в които тя е експерт, изглеждат на пръв поглед

...
Областите, в които тя е експерт, изглеждат на пръв поглед
Коментари Харесай

Като пергел, чието острие е забито в родната ми София. Леа Коен с нова книга

Областите, в които тя е специалист, наподобяват на пръв взор несъчетаеми. Тя е изтъкнат български посланик и политик, само че също и публицист и музиколог.

Става дума за Леа Коен, която в края на юни показа най-новата си книга във връзка 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи, която следва да бъде маркирана при започване на 2023 година Става дума за документалното проучване „ Спасение, гонения и холокост в царска България (1940-1944) “.

В нея Коен показва историята на България от 30-те и 40-те години на предишния век през ориста на евреите индустриалци. „ Трудът е резултат от близо 20-годишни изследвания “, споделят от издателство „ Ентусиаст “.

Леа Коен е създател на редица художествени книги и документални проучвания. Част от тях са преведени на немски, британски, испански, гръцки, румънски език и други.

Тя е родена в София в фамилията на адвокати. Въпреки тяхното предпочитание щерка им да следва право, Коен в началото взема решение да се посвети на музиката. Тя приключва пиано и музикознание в Българска държавна консерватория, а по-късно учи История на музиката в Университета в Утрехт, Холандия.

Постепенно става редактор в музикално списание, учител във Висшия музикален институт в Пловдив, изпълнителен шеф на МФ "Софийски музикални седмици ", както и създател на няколко книги за музика и редица публикации и излъчвания в тази сфера.

През 90-те навлиза по едно и също време в политиката и литературата. Тогава стартират да излизат нейни романи, измежду които "Кратката безкрайност на Алма М. ", "Флориада ", "Консорциум "Alternus ", "Кандидат-президента ", "Преследвачът на звуци ".

"Пиша и обявявам от най-ранна младост. Все едно да ме попитате по кое време за пръв път съм осъзнала, че ми харесва любовта ", споделя тя пред уеб страницата за избора си да стартира да се занимава и с литература.

Междувременно през 1990 е определена е за народен представител във Великото национално заседание от квотата на Съюз на демократичните сили. Била е дипломат в Белгия, Люксембург, Европейски Съюз, НАТО Западноевропейски съюз, Швейцария и Лихтенщайн.

И до през днешния ден обаче остава мощно обвързвана с родната си страна. "Нямам възприятие, че съм напуснала България. Там е домът ми, част от фамилията ми, обичаната ми работа, приятелите ми. Съпругът ми е чужденец, само че с него живеем по строго открити правила - прекарваме еднообразно дълго в местата, с които надлежно сме свързани. Лично аз се усещам като пергел, чието острие е забито в родната ми София, а рамото му обикаля света и се стопира о време на време някъде по-дълго ", прибавя Коен.

Освен по исторически тематики като спасяването на българските евреи тя заема и позиции и по модерни политически въпроси. След началото на войната в Украйна Коен изрично осъди съветската експанзия и президента Владимир Путин.

"Аз считам, че това е една перверзия ", споделя тя пред БНР. "Той употребява тъкмо това, което се пробва да натиска - една незараснала рана, обвързвана с нацизма и холокоста, което съгласно мен е позорно ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР