Областен координационен щаб във връзка с кризата в Украйна бе

...
Областен координационен щаб във връзка с кризата в Украйна бе
Коментари Харесай

В Сливен учредиха Областен координационен щаб за кризата в Украйна

Областен координационен щаб по отношение на рецесията в Украйна бе основан с присъединяване на общински кметове, ръководители на държавни институции, БЧК, Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите, това оповестиха от регионалната администрация. Председател на щаба е регионалният шеф Веселин Вълчев, неговият заместител Пепа Генчева ще бъде основен координатор.

Към момента в Сливенска област се намират 61 украински жители , гостуващи на другари и близки, заяви Веселин Вълчев. Повечето от тях са настанени в Сливен – 39 души обитават в хотел, 13 – на частни адреси. 

 В Сливен има 45 места за настаняване, с по над 10 кревати към декември  2021-а, осведоми Христо Стоянов, ръководител на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите. По  информация на заведенията, те могат да изхранят до 30 000 души. На среща с регионалния шеф представител на притежателите на хотел „ Сливен " е изразил подготвеност да даде всички стаи на украински жители, стига да е обезпечена финансова помощ за възнаграждение на сметките за ток. Предприемачът Едоардо Миролио е декларирал пред страната, че може да приюти до 3000 души, сподели още Стоянов.

Директорът на Регионалната дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " Владимир Демирев осведоми, че при незабавна потребност дирекцията може да даде 16 фургона, оборудвани за жилищни потребности, като половината от тях са с потенциал за 2-3 души, а другата половина – за 5 – 8 души.

В община Сливен на разкрития парещ телефон са постъпили 10 заявки от жители, че могат да дават свои жилищни парцели на пристигнали от Украйна възрастни и деца. Общината разполага и с два жилището, в които има положителни условия за престояване. Криза с приема в детските градини не се чака, защото годишно има по 100 – 130 свободни места . Затруднения биха се появили с приема в детските ясли, които работят на цялостен потенциал.

Възможностите за обезпечаване на работни места занапред ще се обясняват, сподели регионалният шеф. 

„ Очакваме втора вълна на бежанци, които няма да разполагат със спестявания. Украинските жители са с учебен ценз и множеството от тях декларират огромно предпочитание да работят, с цел да могат да се устоят, до момента в който се основат условия да се върнат в родината си ", добави още регионалният шеф.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР