Областен информационен център – Благоевград днес празнува своя десети рожден

...
Областен информационен център – Благоевград днес празнува своя десети рожден
Коментари Харесай

Областен информационен център - Благоевград отбеляза 10-годишен юбилей

Областен информативен център – Благоевград през днешния ден чества своя десети рожден ден. В наличието на доста посетители, сътрудници и другари специалистите от центъра показаха активността си през миналите 10 години и си пожелаха и отсега нататък сполучлива и ползотворна работа.

Датата за отбелязване на юбилея не е определена инцидентно. 9 май - Денят на Европа, е празник на Европейския съюз, на единството и мира на остарелия континент. А посланието за мир, единение и тъждество е водещо и в изложбата, която от ОИЦ – Благоевград проведоха за днешния двоен празник. Под надпис „ Европа в детските очи “ деца от всички благоевградски учебни заведения рисуваха своята визия за бъдещето на Европа, а творбите им са подредени във фоайето на зала „ П. Яворов “.

Създаден по план на Община Благоевград по Оперативна програма „ Техническа помощ “ 2007-2013 година, траял своята активност с финансиране от Оперативна програма „ Добро ръководство “ 2014-2020 година, ОИЦ – Благоевград продължава работата си и през сегашния програмен интервал. Центърът е част от Мрежата от 27 регионални осведомителни центъра, чиято активност се координира от дирекция „ Централно координационно звено “ в Администрацията на Министерския съвет. От 2012 година до през днешния ден това е мястото, където всеки може да получи настояща и точна информация за опциите, които Европейските структурни и капиталови фондове дават, експертна помощ при кандидатстване с планове, а най-малките – да получат първия си урок за европейската взаимност.

За десетте години от своето основаване ОИЦ – Благоевград е провел 385 обществени събития с над 8000 участници. Над 4000 гости са потърсили експертна помощ в офиса на центъра, а извършените съвещания са съвсем 6000. За тези 10 години специалистите на ОИЦ – Благоевград са подготвили и популяризирали хиляди медийни изявления на европейска тема, а броят на почитателите на страницата във Facebook на Областен информативен център – Благоевград непрестанно пораства, регистрира по време на събитието шефът Бисер Младенов.

С признателност за свършеното през миналите 10 години и благопожелание за бъдещи триумфи към екипа по план „ Осигуряване на действието на Областен информативен център - Благоевград през интервала 2022-2023 година “ се обърна кметът на Благоевград господин Илко Стоянов. В изявлението си градоначалникът акцентира значимостта на европейските средства за развиването на общините и изрази вяра за неотдавнашен старт на Оперативните стратегии за програмен интервал 2021-2027 година

Заместник-кметът на Благоевград по стопанска система, финанси и европейски планове госпожа Мария Петрова подчертава върху новите функционалности, които ще имат чиновниците на ОИЦ – Благоевград в експертния състав на Регионалния съвет за развиване, в подтекста на метода за интегрирано териториално развиване. Експертите от центъра ще имат основно значение при подбора на концепции за Интегрирани териториални вложения през сегашния програмен интервал 2021 – 2027 година

Обръщение към присъстващите направи и досегашният дълготраен шеф на ОИЦ – Благоевград Теменужка Стамболиева, а приветствени адреси изпратиха шефът на област Благоевград Валери Сарандев, изпълнителният шеф на СЮЗО Любица Томова, кметове на общини от Югозападна България, районни структури на държавната администрация.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР