Областен информационен център – Благоевград се включи в общата инициатива

...
Областен информационен център – Благоевград се включи в общата инициатива
Коментари Харесай

ОИЦ-Благоевград представи новите програми, съфинансирани от ЕС

Областен информативен център – Благоевград се включи в общата самодейност на Мрежата от ОИЦ за 2022 година, с осведомителна среща, отдадена на новите стратегии на България, съфинансирани от Европейски Съюз, за програмен интервал 2021-2027 година Събитието провокира огромен публичен интерес и в него се включиха представители на локалната и държавната администрации, на бизнеса, шефове на учебни заведения, неправителствени организации, жители и медии.

С над 21 милиарда лв. от Европейските фондове за споделено ръководство ще разполага през този програмен интервал страната ни. Националното съфинансиране по стратегиите възлиза на над 4 милиарда лева, а задачите заложени в Споразумението за партньорство, ще бъдат реализирани посредством осъществяването на 10 стратегии, разяснява по време на откриването шефът на ОИЦ – Благоевград Бисер Младенов.

Той показа политиките, заложени в Споразумението и другите подходи при осъществяването на стратегиите. Специално внимание беше обърнато на Интегрираните териториални вложения, които са напълно нов метод, на метода ВОМР с неговите положителни резултати от предходния програмен интервал и финансовите принадлежности, които от ден на ден навлизат в цялостната идея за присъединяване в европейски стратегии.

Десислава Атанасова – специалист в ОИЦ – Благоевград показа Програмите, включени в Споразумението, като срещна присъстващите и с идни и към този момент отворени процедури за кандидатстване.

Над 6,5 милиарда лв. са планувани за стратегия „ Развитие на районите “ 2021-2027 година, която скоро чака утвърждение от Европейската комисия. Средствата са разпределени в четири целта – „ Интегрирано градско развиване “, „ Интегрирано териториално развиване на районите “, „ Справедлив преход “ и „ Техническа помощ “.

Програма „ Развитие на човешките запаси “ 2021-2027 година е ориентирана към превъзмогване провокациите в областта на пазара на труда и на пречките пред общественото включване и равните благоприятни условия на уязвими групи от обществото. Общият бюджет на програмата е над 3,8 милиарда лв..

Постигането на по-зелена, нисковъглеродна Европа посредством поощряване на чист и обективен енергиен преход, зелени и сини вложения, кръгова стопанска система, пригаждане към изменението на климата и предварителна защита и ръководство на риска са задачите на Програма „ Околна среда “ 2021-2027 година Приоритетите на Програмата са в няколко посоки – „ Води “, „ Отпадъци “, „ Биологично многообразие “, „ Риск и изменение на климата “, „ Въздух “ и „ Техническа помощ “. Бюджетът, с който ще разполага ПОС, е малко над 3,5 милиарда лв..

С 3 милиарда лв. ще разполага Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ 2021-2027 година, които ще бъдат ориентирани към постигането на образован и резистентен напредък на българската стопанска система, както и за реализирането на индустриална и цифрова промяна.

Програма „ Образование “ е фокусирала своята поддръжка върху насърчаването на равния достъп до качествено и приобщаващо обучение и образование, стимулиране на ученето през целия живот, поощряване на социално-икономическата интеграция на маргинализираните общности. За постигането на тези цели ще бъдат вложени близо 1,7 милиарда лв..

Общият бюджет на стратегия „ Транспортна съгласуваност “ 2021-2027 година е 1,9 милиарда лв., а над 2,1 милиарда лв. са отредени за Програма „ Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна ” 2021-2027 година

Програма “Храни и главно материално подкрепяне ” 2021-2027 година ще способства интензивно за осъществяването на характерната цел на Европейски Съюз, ориентирана към преодоляванена казуса с материалните ограничения посредством подкрепяне с храни и съществена материална помощ, и обезпечаване на естествени условия за живот на хора, които живеят в последна беднотия, изпитват тежки материални ограничения и живеят в обществена изолираност.

С минимален бюджет са Програмите „ Морско дело, риболовство и аквакултури “ 2021-2027 и „ Техническа помощ “ 2021-2027 година

При представянето бяха упоменати и стратегиите за териториално съдействие, по които страната ни ще работи през новия програмен интервал.

Общата самодейност на Мрежата от ОИЦ за показване на новите Програми на България, съфинансирани от Европейски Съюз, продължава доникъде на месец декември.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР