Област с по-малко четирима народни представители няма да има, защото

...
Област с по-малко четирима народни представители няма да има, защото
Коментари Харесай

„Прозрачност без граници” за изборите: В няколко големи града ще бъдат прибавени мандати, а в други - намалени с един


Област с по-малко четирима народни представители няма да има, тъй като това е записано в Изборния кодекс

Мандатите би трябвало да се разпределят въз основа на последните данни от преброяването, което беше извършено през 2021 година Въз основа на тях в няколко области, където на процедура се е нараснал броят на жителите, ще бъдат избрани повече мандати, за сметка на региони, от които има мигрирало население - било то към огромните градове или чужбина. Това изясни пред Българска национална телевизия Ваня Нушева от „ Прозрачност без граници ” и учител в СУ " Св. Климент Охридски ".

Област с по-малко четирима народни представители няма да има, тъй като това е записано в Изборния кодекс.

Това е опит да бъде предпазена опцията представители на жителите на тези региони да не са единствено двама или трима, а по-голям брой и по този метод да бъде обезпечена опция за по-широко посланичество на разнообразни политически други възможности, сподели Нушева.

„ Това, което следва да бъде направено е в няколко огромни града да бъдат прибавени мандати, а в няколко града, където популацията е намаляло, да бъде понижено с един мандат ”, сподели Нушева и разясни, че скоро ЦИК скоро ще разгласи данните.

Тази стъпка е в вярната посока и тя подсигурява по-справедливо систематизиране на мандатите. Трябва почти идентичен брой гласоподаватели да избират един народен представител, разяснява тя. 

 

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР