Област Пловдив достигна епидемични стойности на заболеваемостта от остри респираторни

...
Област Пловдив достигна епидемични стойности на заболеваемостта от остри респираторни
Коментари Харесай

Област Пловдив достигна епидемични стойности! Ще има ли ваканция? ВИДЕО

Област Пловдив доближи епидемиологични стойности на заболеваемостта от остри респираторни заболявания. Регионалната здравна ревизия следи темповете на разпространение в учебни заведения и детски градини, лечебни заведения. Очаква се скоро да бъде извършена среща на Оперативния щаб за битка с грип и ОРЗ, която да дефинира какви ограничения ще са нужни.

От началото на седмицата е регистриран растеж в броя на отсъстващи възпитаници. В момента той е 16 на 100. Все още обаче тази цифра е надалеч от нормата, която здравната ревизия дефинира – 30%. Оттам обявиха, че при прекосяване на тази стойност щабът ще разиска нуждата от въвеждане на противоепидемични ограничения в учебните заведения. 

От Регионално ръководство на образованието всекидневно вършат мониторинг на отсъствията. Оттам допълниха, че в реалност от началото на седмицата се следи растеж на отсъствията. „ По предварителна информация тези дни ще се организира среща и след разбор на разпространяването, ще се вземе решение какво да предприемем. Предвид интервала – привършване на първия период, по-добре би било да се премине краткотрайно на онлайн образование, вместо да се излиза в грипна почивка. Така и учители, и възпитаници ще имат опцията умерено да приключат дилемите и оформянето на оценките “, съобщи началникът на РУО Иванка Киркова.

„ Непрекъснато следим обстановката. Натовареността в лечебните заведения също е спокойна. Заетостта на леглата е към 30% от потенциала. Личните лекари споделят, че имаме покачване на пациентите, които минават през техните практики, само че обстановката е спокойна. Същото се отнася и за аптеките, откъдето рапортуват, че няма изключителна натовареност или липса на медикаменти “, съобщи пред началникът на отдел „ Противоепидемичен надзор “ към РЗИ-Пловдив доктор Таня Учорджиева.

Тя добави, че сега стойностите в Пловдив са над 99 персетила:

„ Тази стойност е призната за граница, чието прекосяване значи нахлуване в епидемиологични стойности. Заболеваемостта обаче доста варира при обособените възрастови групи, тъй като деца от 0-4г. напълно не са достигнали 99 персентила. Най-високи стойности имаме в групите 5-15г. и 16-29г..Достигната е заболеваемост по данни на НЦЗПБ от 206,2 на 10 000 “.

От Регионалната ревизия мощно предлагат потреблението на персонални защитни средства.

„ Силно предлагаме носенето на маски, изключително тук-там, където има скупчване на хора – аптеки, коридори на лечебни заведения, градски превоз и хипермаркети. Спазвайте отдалеченост и персонални хигиена, това са неща, които може да ви предпазят! “, добави доктор Урочджиева.

Тази седмица нови 60 проби са били изпратени за тестване до националната лаборатория на НЦЗПБ. Резултатите от предните са посочили реакция главно към ОРЗ и единствено две проби на грип.



Бюлетинът за националното разпространяване на грип и остри респираторни болести сочи, че през втората седмица в Националната референтна лаборатория " Грип и ОРЗ " са изследвани за грипни вируси и SARS-CoV-2 по едно и също време 356 клинични проби. Доказани са 57 случая на зараза с грипен вирус A(H1N1)pdm09, 12 - с грипен вирус A(H3N2), 5 - с грипен вирус B/Victoria и 24 - със SARS-CoV-2. 183 клинични проби на деца и юноши на възраст под 16 год. са изследвани също за осем сезонни негрипни респираторни вируси: респираторно-синцитиален вирус (РСВ), метапневмовирус, парагрипни вируси 1/2/3 вид, риновируси, аденовируси и бокавируси. Доказани са 11 РСВ, 1 парагрипен вирус 2 вид, 1 парагрипен вирус 3 вид, 6 риновируса, 15 аденовируса и 7 бокавируса.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР