Област Каталуния е третият най-голям приемник на българи в Кралството

...
Област Каталуния е третият най-голям приемник на българи в Кралството
Коментари Харесай

МВнР проучва възможностите за откриване на консулство в Барселона

Област Каталуния е третият максимален правоприемник на българи в Кралството след Мадрид и самостоятелната област Валенсия, съобщи кореспондент на БГНЕС, базирайки се на формалната статистика.

Според Национален статистически институт на Кралство Испания записаните българи в Каталуния и прилежащите два района Навара и Арагон са общо 21 722. Това е една от аргументите, заради които министерството на външните работи преглежда опцията за откриването на консулство в град Барселона.

„ Анализите на Министерство на външните работи демонстрират нужда от спомагателни запаси за консулско обслужване на територията на Кралство Испания. Отчитайки това, още при започване на тази година, възложихме на посолството в Мадрид да изследва и да даде информация за опциите за разкриване на консулско посланичество в Барселона, като се регистрират и спецификите на политическа конюнктура в област Каталония “, декларира външният министър Екатерина Захариева.

В чисто географски проект, сходен консулски окръг би покривал цяла Североизточна и някои елементи от Северна Испания. Освен огромната българска общественост, която живее в Каталуния, през последната 2018 година самостоятелната област е била посетена от към 30 100 български туристи.

„ Разчетите ни са, че активността на една бъдеща консулска работа в град Барселона ще дава цялостния набор от консулски услуги на българските жители, които живеят непрекъснато или посещават като туристи територията “, отбелязва министър Захариева.

След разбор на нормативната уредба и процедурите за разкриване на консулска работа в самостоятелните области в Кралство Испания, ще бъдат изпратени инструкции до дипломатическата ни задача за започване на процедура по разкриване на дипломатическото посланичество. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР