Област Кърджали е единствената в страната с най-много издадени ТЕЛК

...
Област Кърджали е единствената в страната с най-много издадени ТЕЛК
Коментари Харесай

Пациенти в област Кърджали чакат с години ТЕЛК решенията си. Защо?

Област Кърджали е единствената в страната с най-вече издадени ТЕЛК решения. Хиляди пациенти със болести обаче чакат с години документа. Някои от тях даже не съумяват да го получат, алармират от БНР.
Оказва се, че единствено в една от двете комисии в региона за първите 7 месеца на годината са минали близо 3000 души, като към този момент е надхвърлен позволеният по норматив годишен брой от 2400 пациенти. Средно на месец те издават по близо 700 решения.
Двете комисии към регионалната болница обслужват пациенти от две страни - България и Турция. Едните са поданици на региона, а вторите - български изселници с двойно поданство. Работата се ускорява през лятото, когато доста от тях се връщат по родните места. Тогава опашките пред ТЕЛК стават толкоз огромни, колкото и пред паспортната работа,, разясняват лекари.
" 35 експертни решения са издадени през вчерашния ден от нашата комисия. От тези 35 експертни решения 16 лица са с двойно поданство, съвсем 50 на 100 ", споделя доктор Илия Габровски - ръководител на първия състав в ТЕЛК. Той е доктор от 50 години. Вече е пенсионер, само че продължава да работи. Останалите му сътрудници също са в пенсионна вързраст. 
" Възможностите ни към този момент са на своя лимит ", сигнализира лекар Габровски. По думите му комисиите работят при 200 % натовареност и все пак не смогват да обработят в точния момент подадените заявки. Според него са нужни незабавни ограничения за решаването на казуса.
Лекарите оферират основаването на още комисии към общинските лечебни заведения в региона. Решението за това е в ръцете на Регионалната здравна ревизия и на локалните общински препоръки.
Друг акцент от казуса с ТЕЛК комисиите в региона акцентира шефът на регионалната болница Мариян Запрянов. За него въпросът е изкуствено основан.
" Тези профилирани ТЕЛК комисии се закриха внезапно и всичко това пристигна при нас, а можеше да стане в планов порядък, последователно, гладко, а ние внезапно, всичко пристигна вкупом, 3000 внезапно пациенти за освидетелстване и преосвидетелстване ", разяснява Запрянов пред БНР.
За да компенсират натоварването от болничното заведение били заставен да основат и втора ТЕЛК комисия на цялостен работен 8-часов работен ден, само че и нейният потенциал към този момент бил напълнен. Във втората комисия влизали работещи в болничното заведение лекари на по-млада възраст, а " самата работа в ТЕЛК е доста характерна ", акцентира Запрянов.
Оказва се, че причина за забавените решения е неналичието на фрагменти и желанието им да работят в ТЕЛК.
" Всеки един доктор в своята визия, когато приключва медицина, си мисли, че ще работи в една избрана сфера на медицината. В ТЕЛК нещата са такива, че би трябвало да имаш универсална здравна подготовка, с цел да се вземе едно такова експертно решение, би трябвало доста опит и доста високо равнище на професионализъм, доближат предпазен през годините ", разяснява изпълнителният шеф на болничното заведение лекар Тодор Черкезов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР