Облак с ниска радиоактивност е преминал над Европа през последните

...
Облак с ниска радиоактивност е преминал над Европа през последните
Коментари Харесай

Френски учени съобщиха за радиоактивен облак над Европа

Облак с ниска радиоактивност е минал над Европа през последните седмици. Това излиза наяве от известие на Френския институт за нуклеарна сигурност.

Според данните на института в облака се е съдържал радиоактивния радионуклид Рутений-106.

Най-вероятно повода за образуването му е случай, огласен още при започване на октомври. Тогава от Агенцията за нуклеарно контролиране излязоха със известие, че концентрацията на Рутений-106 е минимална и няма риск за човешкото здраве.

Още при първите индикации за радиоактивния детайл в атмосферата, Френският институт е почнал наблюдения и замервания. Според отчета на научната организацията, облакът е минал над Франция в интервала 27 септември – 13 октомври.

Замервания от други европейски станции за нуклеарна сигурност сочат, че от 3 октомври Рутений-106 е засечен над доста европейски страни, оповестява bTV

От Френския институт за нуклеарна сигурност особено подчертавата, че записаното наличие на Рутений-106 в атмосферата е над нормите, но е надалеч под границите, над които може да бъде опасност за здравето на хората и околната среда.

Рутений-106 е необичаен временен метал от групата на платината. Съдържа се в руда с платина и се употребява за катализатор на някои платинени сплави.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР