Облагането на сградите ще се увеличи, въпросът е по какъв

...
Облагането на сградите ще се увеличи, въпросът е по какъв
Коментари Харесай

Облагането на сградите у нас ще се увеличи

Облагането на постройките ще се усили, въпросът е по какъв метод, сподели Петър Ганев, старши откривател в Института за пазарна стопанска система по време на Residential forum 2023. Облагането на процеса на благоустрояване – дали ще е разрешителното за градеж, дали ще е нов налог или нова такса някъде в процеса на регулирането на парцела, също ще се оскъпи, добави Ганев.

В бюджета на София през 2013 година приходите от налога върху недвижимите парцели (данък сгради) са били 87 млн. лв., а данъкът върху придобиването - 70 млн. лв.. Десет години по-късно – през 2022 година, надлежно - 122 млн. лв., и 224 млн. лв., сподели Ганев. Според него е неизбежно данъчната оценка да се вдигне, като по планове на Института – с към 40 %, което е към 50 млн. лв. спомагателен доход. Икономистът подсети, че последното покачване беше през 2009 година с към 40-50 %.

Същевременно Ганев сподели, че се води полемика да се отстрани данъчната оценка и тя да стане квази пазарна, както и да има детайл благоустройствена съставния елемент, по прилика с налога върху колите, в който е въведена нова екологична съставния елемент. Идеята е, в случай че се строи небостъргач в региона на търговски център в София, тази благоустройствена съставния елемент поради по-голямо натоварване на инфраструктурата евентуално да утежни налога, разяснява икономистът.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР