Облагаеми доходи от заплати в размер между 5000 лв. и

...
Облагаеми доходи от заплати в размер между 5000 лв. и
Коментари Харесай

НАП каза колко българи взимат заплати между 5 и 10 000 лв.

Облагаеми приходи от заплати в размер сред 5000 лева и 10 000 лева на месец взимат 66 618 души в страната. Това демонстрират данни на Национална агенция за приходите за приходите от трудови правни отношения, написа " Труд ".

Оказва се, че тези високо платени чиновници взимат 4-5 пъти по-високи хонорари от сътрудниците си, които са на по-ниски позиции във компаниите. В тази група не влизат мениджърите на най-високи постове в огромните компании, защото техните месечни приходи са доста по-високи.

В групата на хората, които имат облагаем приход сред 5000 лева и 10 000 лева на месец влизат редица специалисти като да вземем за пример адвокати и експерти по осведомителни технологии, както и хора на междинни мениджърски позиции в огромни компании.

Близо половината от хората в страната имат облагаеми приходи под 1000 лева, демонстрират данните на Национална агенция за приходите за месец октомври предходната година. Това е техният облагаем приход, т.е. сумата, която получават преди налози. Като платят и 10% налог върху прихода действително парите, с които разполагат, са под 900 лева на месец.

Общият брой на заетите на трудов контракт в страната е 2,4 млн. души, демонстрират данните на Национална агенция за приходите. От тях 1,188 милиона имат облагаеми приходи от трудови правни отношения под 1000 лева Като от тях доминират хората с облагаеми приходи под 650 лева

Близо 520 хиляди души са със облагаем приход от заплати сред 650 лева и 1000 лева, а приходите от заплати на 669 хиляди души са по-малко от 650 лева за месец. Много от тях работя за по-малко от минималната заплата, а измежду аргументите за това са да вземем за пример, че работят на половин ден или са работили единствено част от дните в месеца.

Затова от министерството на финансите желаят да получават данни за всичките получени от хората пари, даже да става въпрос за необлагаеми приходи. При определянето на енергийно бедните хора в страната, в случай че бъдат употребявани единствено данните за облагаемите приходи, ще се окаже че голяма част от популацията би трябвало да бъде подкрепена при прекосяване на семействата на свободния пазар на тока след няколко години.

От Министерството на финансите желаят да получават и данни за изплатените на чиновниците пари за командировки, макар че това изобщо не е приход, а получени пари за осъществяване на съответна задача. Както за водача не е приход, в случай че получи пари, с цел да зареди с гориво служебния автомобил.

Над 1 милион души са с облагаеми приходи от трудови контракти в размер сред 1000 лева и 3000 лева, демонстрират данните на Национална агенция за приходите. Като техният брой е по-малък от хората с приходи под 1000 лева В страната има и още малко над 140 хиляди души със относително високи заплати от трудови контракти. На месец облагаемият им приход е сред 3000 лева и 5000 лева

Наличните данни на Национална агенция за приходите демонстрират, че с течение на времето компаниите подвигат заплатите на служащите и наемат повече хора. В резултат в границите на седем месеца хората със приходи от заплати под 650 лева са намалели, а нарастват хората с по-високи хонорари. В рамките на седем месеца към 4700 души може да се похвалят, че облагаемият им приход е бил повишен до над 5000 лева.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР